Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

afi_2016_eaeΣεμινάριο

Μετάπλαση Μουσειακών Αντικειμένων για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

 

Περιγραφή του Σεμιναρίου

Το μουσείο αποτελεί έναν πολιτιστικό οργανισμό, με ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και γι αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με τα ΑμεΑ, όπου ο ρόλος του έγκειται στη γνώση και την ενεργητική προσέγγιση των πολιτιστικών δρώμενων, με απώτερο στόχο την αποτροπή φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα συντελέστηκε το σταδιακό άνοιγμα των μουσείων σε μεγαλύτερες κατηγορίες επισκεπτών και έτσι δόθηκε έμφαση στη μουσειακή επικοινωνία, με προσαρμογή αρχικά των παραδοσιακών μοντέλων επικοινωνίας και την επεξεργασία στη συνέχεια πιο εξειδικευμένων μοντέλων, που λαμβάνουν υπόψη τη πολυδιάστατη διαδικασία της.

Σημαντικό ρόλο σε μία επικοινωνιακή διαδικασία έχει η διασφάλιση «σύνδεσης» με τρόπους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του κάθε ατόμου και αντιληπτούς από αυτό. Ως «γλώσσα» επικοινωνίας δεν πρέπει να θεωρούμε αποκλειστικά τις γνωστές γλωσσολογικές δομές που αποδίδουν φωνητικά συστήματα, αλλά οποιοδήποτε σύστημα έκφρασης που μπορεί να γίνει κατανοητό από κάποιον άλλο δέκτη. Για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, τα συμβολικά συστήματα[1] προέκυψαν να είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας.

Άτομα με προβλήματα όρασης 

Άτομα με προβλήματα όρασης χαρακτηρίζονται τα άτομα με διαταραχές ή μειονεξίες στην οπτική λειτουργία που αφορούν την αντίληψη του φωτός και την αίσθηση του σχήματος , χρώματος και μεγέθους του οπτικού ερεθίσματος. Η βαρύτητα των διαταραχών της όρασης κυμαίνεται ανάλογα με την μείωση της οξύτητας από ελαφριάς μορφής ως την πλήρη απώλεια της όρασης.

Τα πλεονεκτήματα που παρέχει η όραση στην κωδικοποίηση του χώρου είναι η παρουσία των περιβαλλοντικών ενδείξεων που σε αναλογία και σύγκλιση με ενδεικτικά σημεία αναφοράς[2], παρέχουν διπλή διαβίβαση πληροφοριών. Η σωματοκεντρική πληροφόρηση στην περίπτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης προσλαμβάνεται μέσω της αφής. Η λειτουργική αφή (ή απτική αντίληψη) δεν είναι μία απλή αίσθηση ή μία αυτοτελής μέθοδος αντίληψης του χώρου, αλλά εξαρτάται από τον συνδυασμό πληροφοριών από διαφορετικές αισθητηριακές πηγές και τη χρήση ενδεικτικών σημείων αναφοράς για τη θέση, απόσταση, κατεύθυνση και την κωδικοποίηση και χαρτογράφηση του χώρου. Η απτική αντίληψη ενός σχήματος θα πρέπει να νοηθεί ως πολυαισθητηριακή διαδικασία, με την αφή, τη στάση του σώματος και την κίνηση να αποτελούν τις κύριες πηγές πληροφοριών που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την κωδικοποίηση του σχήματος.

Πολιτιστικές δράσεις «μετάπλασης»

Η ανάγκη των ΑμεΑ να κινηθούν αυτόνομα σε ένα άγνωστο μουσειακό περιβάλλον και να «επικοινωνήσουν» με τα εκθέματα, συνεπάγεται την υιοθέτηση απαραίτητων «διαφοροποιήσεων» και «επεμβάσεων», τόσο στο χώρο όσο και στα ίδια τα αντικείμενα. Οι εκθέσεις και ακόμα περισσότερο τα μουσεία αφής, επιτρέπουν στα άτομα με προβλήματα όρασης να επεξεργάζονται τα αντικείμενα με τη λειτουργική τους αφή και την αναπτυγμένη απτική τους αντίληψη και να αποκτούν «ανάγνωση» και χωρική γνώση μέσω αυτών.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν σχετικές δράσεις μουσείων (από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και οι τεχνικές που ακολουθήθηκαν, ώστε να οδηγηθούμε σε εκθέσεις και αντικείμενα «προσβάσιμα» από τα άτομα με προβλήματα όρασης.

[1] Σύστημα συμβόλων, ονομάζεται κάθε σύνολο συμβόλων που βρίσκονται σε συνοχή μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση καταστάσεων ή οντοτήτων του πραγματικού κόσμου.

[2] Σωματοκεντρικές ενδείξεις από το κεφάλι, το λαιμό, τα άκρα, καθώς και η στάση του σώματος.


Χρήσιμες πληροφορίες:

 

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 02 Ιουνίου 2018
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος:

Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης Αβέρωβ 18 Περισσός

Τ.Κ. 14232

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

09:15-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:20
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:00-14:30
Επιμορφώτρια:

Στέλλα Μάμιδα, Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός

master στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μoνάδων

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 25€,  Φοιτητές: 15€,   Άνεργοι: 15€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν

 


Παρέχονται:

  • Σημειώσεις
  • Βιβλιογραφία
  • Βεβαίωση
  • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες: 3

Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλεφωνικό κέντρο:  210-3846930
  • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

 


 
0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εντός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech