Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Τα 6 σκεπτόμενα καπέλα

Η τεχνική του De Bono και η εφαρμογή της στα Φιλολογικά μαθήματα

DE BONO 6 HATS


Διάρκεια: 5 ώρες

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:  Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 (10:00-14:00)

Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης:

Δια ζώσης στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30)  


Περιγραφή του Σεμιναρίου

Το παρόν σεμινάριο φιλοδοξεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό (φιλόλογο/δάσκαλο, γενικής ή ειδικής αγωγής) που επιθυμεί να αξιοποιήσει στη διδακτική πράξη την τεχνική του Edward De Bono (Τα 6 καπέλα σκέψης).
Τα «έξι καπέλα σκέψης» του Edward De Bono αποτελούν μία πρώτη μορφή δημιουργικής σκέψης και αποτελεσματικής οργάνωσης της ομάδας (διαχωρισμός σε έξι ξεκάθαρες λειτουργίες & ρόλους). Η θεωρία αυτή αφορά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και μπορεί να εφαρμοστεί στη διοίκηση επιχειρήσεων, την πολιτική, στις δημόσιες υπηρεσίες και φυσικά στην εκπαίδευση, στην οποία και θα επικεντρωθούμε εδώ.


Πρόκειται για μία εύκολη στη χρήση της τεχνική που ενισχύει την παράλληλη σκέψη, καθώς το κάθε καπέλο αντιστοιχεί σε 6 διαφορετικές κατευθύνσεις της σκέψης (οπτικές)
(Βλαχοκυριάκου & Τζωρτζάκης, 2015). Ο κάθε τρόπος σκέψης περιγράφεται από το χρώμα του κάθε «καπέλου σκέψης»: λευκό, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μπλε.
Σχολεία από 20 χώρες έχουν συμπεριλάβει τα εργαλεία σκέψης του Edward de Bono στο Πρόγραμμα Σπουδών τους (στο εξής ΠΣ).

Περιεχόμενα του Σεμιναρίου
● Οριοθέτηση των «έξι καπέλων σκέψης»
● Το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η τεχνική
● Τρόποι για επιτυχημένη εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής στα φιλολογικά/γλωσσικά μαθήματα (κατανόηση του περιεχομένου της τεχνικής και πρακτική εφαρμογή)
● Παραδείγματα εφαρμογών της συγκεκριμένης τεχνικής στα φιλολογικά μαθήματα
● Τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνικής του De Bono
● Βιωματικό εργαστήρι (workshop)

Παρέχεται σχετικό ebook.
Το παρόν βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χρηστικό οδηγό για τον εκπαιδευτικό (φιλόλογο/δάσκαλο, γενικής ή ειδικής αγωγής) που επιθυμεί να αξιοποιήσει στη διδακτική πράξη την τεχνική του Edward De Bono (Τα 6 καπέλα σκέψης). Συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο για όποιον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη συγκεκριμένη τεχνική, καθώς περιλαμβάνει ενότητες που αφορούν στην οριοθέτηση των «έξι καπέλων σκέψης», το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η τεχνική, αλλά και τους τρόπους για επιτυχημένη εφαρμογή της στα φιλολογικά/γλωσσικά μαθήματα, προωθώντας, έτσι, την κατανόηση του περιεχομένου της τεχνικής καθώς και την πρακτική εφαρμογή των
όσων μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι- εκπαιδευτικοί. Τέλος, περιλαμβάνονται παραδείγματα εφαρμογών της συγκεκριμένης τεχνικής στα φιλολογικά μαθήματα (σενάρια των εκπαιδευομένων μου στο Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης) καθώς και κάρτες ρόλων (τόσες όσα και τα καπέλα σκέψης) προς χρήση από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς με την ελπίδα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους τελευταίους που θα το διαβάσουν/χρησιμοποιήσουν στις τάξεις τους.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους/δασκάλους, γενικής και ειδικής αγωγής και σε φοιτητές/-τριες φιλοσοφικών/παιδαγωγικών σχολών, που επιθυμούν να δώσουν μία νότα δημιουργικότητας και έμπνευσης στις τάξεις τους αξιοποιώντας αποτελεσματικά την τεχνική του Edward De Bono (Τα 6 καπέλα σκέψης).

 Η εκπαιδεύτρια: Η Αικατερίνη Παπαναστασίου είναι Φιλόλογος (απόφοιτη Ε.Κ.Π.Α.)-Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων της μη Τυπικής Μάθησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ανοικτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Διαθέτει Μεταπτυχιακό Τίτλο με Ειδίκευση στις Επιστήμες της Αγωγής (ΜΑ «Σπουδές στην Εκπαίδευση» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π.) και έχει εξειδικευτεί μεταξύ άλλων στη Διδακτική των Φιλολογικών Μαθημάτων, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία. Ως Φιλόλογος και Εκπαιδεύτρια Ρητορικής Γυμνασίου έχει απασχοληθεί στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» (Saint Paul), ενώ σε εθελοντική βάση έχει εργαστεί σε Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Θηβαίων, διδάσκοντας μαθήματα του κλάδου της σε μαθητές Λυκείου. Παράλληλα, εργάζεται ως Εκπαιδεύτρια
Ενηλίκων από το 2013 σε προγράμματα που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στην επαγγελματική κατάρτιση εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ02 (Φιλολόγων). Επιπρόσθετα, έχει απασχοληθεί ως γενική συντονίστρια και υπεύθυνη για την παρουσίαση και την υλοποίηση διακρατικού προγράμματος ανταλλαγής νέων με διακριτικό τίτλο BEST - “Boosting Education and Employment Shared Trails” (Erasmus+) το 2018, το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο καλών πρακτικών για την τριετία 2016-2018 από την εθνική ομάδα συντονισμού Erasmus+. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε σημαντικά τη διαδικασία Learning to Learn που προωθεί περαιτέρω την προθυμία για εκπαιδευτική ψυχαγωγία και δεξιότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διασύνδεση επίσημης και άτυπης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.

Οι εισηγήσεις της και τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην εφαρμογή της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας, στη Διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και στην κατασκευή Τρισδιάστατων Μοντέλων μάθησης για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών. Όραμά της να συμβάλλει από τη θέση εργασίας της στο να διαφοροποιηθεί η διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και να συμβάλλει στη βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας.

 


 Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα

Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβής Φακέλου Σεμιναρίου: 09:00-09:45

Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00

Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:20

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00

Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:15-14:45


 

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 30€, Φοιτητές - Άνεργοι - Πολύτεκνοι - ΑμεΑ: 25€

Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο   


 Παρέχονται:

  • Σημειώσεις
  • Βιβλιογραφία
  • Βεβαίωση

Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλέφωνο: 211-7506446 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
  • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εντός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech