Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech

Σάββατο, 19 Ιανουάριος 2019
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Σεμινάριο

Η Διδακτική της Λογοτεχνίας στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού

Στο παρόν σεμινάριο παρουσιάζονται οι σύγχρονες αρχές της διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του δημοτικού που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού πλαισίου μάθησης, στο οποίο τα ίδια τα παιδιά συμμετέχουν στην ερμηνεία των λογοτεχνικών έργων. Παράλληλα, διαγράφονται τα χαρακτηριστικά του ενδεδειγμένου πλαισίου της διδακτικής της Λογοτεχνίας σε παιδιά που δεν έχουν κατακτήσει – λόγω ηλικίας – τους μηχανισμούς της ανάγνωσης και της γραφής. Επιπλέον, θίγονται ζητήματα που διευκολύνουν τον/την εκπαιδευτικό κατά τον σχεδιασμό της διδασκαλίας του.

Ενδεικτικά, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των αναγνωστών/-τριών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, προκειμένου ο/η εκπαιδευτικός να γνωρίζει τις δυνατότητες των μαθητών/-τριών του κατά τη δημιουργική προσπέλαση των λογοτεχνικών κειμένων στην τάξη. Ακόμα, παρουσιάζονται διάφορα είδη λογοτεχνικών έργων που απευθύνονται σε παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδακτική πράξη.

Μέσα από πρακτικές εφαρμογές και με την αξιοποίηση λογοτεχνικών έργων για παιδιά παρουσιάζονται κάποια ενδεικτικά διδακτικά στάδια με βάση τα οποία ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να οργανώσει τη διδασκαλία, ώστε να εμπλέξει ενεργά τους/τις μαθητές/-τριες στη δόμηση του νοήματος των λογοτεχνικών κειμένων που πραγματεύονται.

Παράλληλα, προτείνονται ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες και διδακτικές στρατηγικές που βοηθούν τα μικρά παιδιά να εμπλακούν στην ερμηνεία των λογοτεχνικών έργων, να εκφράσουν τις αναγνωστικές τους ανταποκρίσεις και να εξασκήσουν ποικίλες δεξιότητες σε γνωστικό επίπεδο (π.χ. αφηγηματικές ικανότητες, δεξιότητες που σχετίζονται με τον πρώιμο εγγραμματισμό) ή/και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο (π.χ. εξάσκηση ενσυναίσθησης).

Μέσω βιωματικών εφαρμογών παρουσιάζονται διδακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση και άλλων τεχνών συνδυαστικά με τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας. Τέλος, παρουσιάζονται  ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες που προάγουν τη φιλαναγνωσία, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στη διδακτική πράξη και ανεξάρτητα από τη δημιουργική προσπέλαση κάποιου λογοτεχνικού έργου.

 Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος:

Τα Σεμινάρια υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ: Αβέρωφ 18 Περισσός Τ.Κ. 14232 (δίπλα στη στάση του ΗΣΑΠ)

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

09:00-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:30
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:00-14:30
Επιμορφώτρια:

Βασιλική Γκούνη Δασκάλα,

MA Διδακτική Γλώσσας – Λογοτεχνία – Θέατρο και Εκπαίδευση


Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 30€, Εκπαιδευτικοί 25€, Φοιτητές: 20€,   Άνεργοι: 20€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν

 


Παρέχονται:

  • Σημειώσεις  
  • Βιβλιογραφία
  • Βεβαίωση
  • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες: 3

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

  • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
  • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
  • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00-21:00)
  • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

 

0
0
0
s2smodern

Copyright © 2017 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech