Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Σεμινάριο

Η Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο

Η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών αποσκοπεί στην κατανόηση συγκεκριμένων εννοιών και νοημάτων από τους μαθητές. Βασικοί στόχοι στο Δημοτικό Σχολείο είναι η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική οπτική αντιμετώπιση των προβλημάτων, η μεθοδολογική τους συγκρότηση και η ανάπτυξη του γνωσιακού τους υπόβαθρου. Για να επιτευχθεί αυτό η επιστημονική γνώση θα αποκτήσει την αναδομημένη της εκδοχή, που είναι η σχολική γνώση. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να συσχετίσουν ευκολότερα τις εισερχόμενες πληροφορίες με τις υπάρχουσες γνωστικές δομές της καθημερινής-βιωματικής γνώσης και να επιτύχουν την εννοιολογική αλλαγή.

Ο τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος δυσκολεύει την υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μια και έχει ως βασική του προτεραιότητα την εξάντληση της προκαθορισμένης ύλης, αποκλείοντας συγχρόνως τη διαφοροποίηση του βαθμού κατάκτησης (βάση ικανοτήτων και αναγκών) των μαθησιακών στόχων από τους μαθητές. Ο τρόπος διδασκαλίας και οργάνωσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων στη βασική εκπαίδευση, έχει ως κεντρικό άξονα τη μεταφορά της γνώσης από τον εκπαιδευτικό στο μαθητή (η μετωπική διδασκαλία κυριαρχεί κατά 90% στη διδακτική πράξη), κάτι που προδιαγράφει και τα αποτελέσματα της διαδικασίας μάθησης.

Διδακτική Μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών

Η Διδακτική Φυσικών Επιστημών ασχολείται με το μετασχηματισμό της επιστημονικής γνώσης στη σχολική της εκδοχή, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι μαθητές κατανοούν τις σχετικές έννοιες, βάση της πρακτικο-βιωματικής τους γνώσης.

Η επιστημονική γνώση αποτελεί το «έγκυρο» σώμα γνώσης, μια και θεωρείται ως γνώση γενικών και αφηρημένων σχέσεων και αποτελεσμάτων και ως τέτοια είναι αποσπασμένη από τον «εμπράγματο κόσμο και τις οπτικές ή/και χωρικές έννοιες της καθημερινής λογικής». Η σχολική γνώση είναι η διδακτική αναπλαισίωση της επιστημονικής γνώσης και τα σχολικά βιβλία αποτελούν τους αναπαραστατικούς «σημειωτικούς πορούς» αυτής της εκδοχής. Η καθημερινή-βιωματική γνώση είναι οι απόψεις που συγκροτούν οι μαθητές για τα διάφορα φυσικά φαινόμενα, μέσα από την κοινωνική επαφή και συγκεκριμένους γλωσσικούς κώδικες. Αυτές ομαδοποιούνται, αποτελώντας νοητικές κατασκευές για την ερμηνεία των φαινομένων. Αυτά τα αυτοδύναμα σχήματα επηρεάζουν τη διαδικασία απόκτησης νέων εννοιών, γιατί δρουν ως δομή υποδοχής για την κατανόησή τους από τους μαθητές.

 Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος:

Τα Σεμινάρια υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ: Αβέρωφ 18 Περισσός Τ.Κ. 14232 (δίπλα στη στάση του ΗΣΑΠ)

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

09:00-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:30
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:00-14:30
Επιμορφώτρια:

Στέλα Μάμιδα,

Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός, MA Διοίκησης Πολιτισμικών Mονάδων


Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 30€, Εκπαιδευτικοί 25€, Φοιτητές: 20€,   Άνεργοι: 20€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν

 


Παρέχονται:

  • Σημειώσεις  
  • Βιβλιογραφία
  • Βεβαίωση
  • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες: 3

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

  • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
  • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
  • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00-21:00)
  • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

 

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech