Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Σάββατο, 25 Μάρτιος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Επιμορφωτικό Σεμινάριο: 

Αρχαιογνωσία και αρχαία στο Δημοτικό

Μαθαίνω αρχαία παίζοντας και συναντώ τον πολιτισμό μου μέσα από την τέχνη


Περιγραφή του σεμιναρίου

Σε μια εποχή που το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα τείνει στον περιορισμό της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών σπουδών, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι -μεταξύ άλλων- και τα Αρχαία Ελληνικά, η γνώση τους κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία και μάλιστα από μικρή ηλικία, καθώς τα οφέλη από την επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό είναι πολλαπλά. Έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λεκτική ικανότητα και την οπτική αντίληψη των μαθητών (μέσα από την επαφή τους με το πολυτονικό σύστημα, ετυμολογία, κ.ά.), συντελεί στην όξυνση της κριτικής σκέψης του ατόμου, στην καλλιέργεια της φαντασίας και την απόκτηση δεξιοτήτων σε προφορικό και γραπτό επίπεδο. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η βαθύτερη κατανόηση των τρόπων με τους οποίους οι γλώσσες συνδέονται μεταξύ τους και η συνειδητοποίηση των πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών γλωσσών, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό σε διεθνές επίπεδο και συνιστά το λόγο που τα αρχαία ελληνικά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης χωρών όπως η Βρετανία, κ.ά. στο πλαίσιο εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Στο σεμινάριο παρουσιάζονται εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών και μύησης των μαθητών τάξεων της Β’ έως και ΣΤ’ Δημοτικού στον Ελληνικό Πολιτισμό.Οι στρατηγικές και τα διδακτικά εργαλεία, που προτείνονται, προωθούν τη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση (χρήση υλικού μουσείων, εμψύχωση μουσειακών προγραμμάτων) και αξιοποιούν το παιχνίδι, την τέχνη της ρητορικής και των τρισδιάστατων μοντέλων μάθησης σε μια τάξη που περιλαμβάνει μαθητές διαφορετικών τάξεων του Δημοτικού που επιθυμούν να έχουν μια πρώτη, δημιουργική επαφή με τον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών.

Στόχοι

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

 • εξοικειωθούν με το περιεχόμενο της έννοιας της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Δημοτικό,
 • κατονομάζουν θεματικές ενότητες  που θα μπορούσαν να διδαχθούν στο δημοτικό στο πλαίσιο εκμάθησης της α.ε.,
 • δουν παραδείγματα και στρατηγικές που προωθούν την παιδαγωγική κουλτούρα και τη βιωματική μάθηση στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Δημοτικό,
 • δουν πώς μπορεί να αξιοποιηθούν η τέχνη της ρητορικής, τα τρισδιάστατα μοντέλα μάθησης, η χειροτεχνία καθώς και ο χώρος του μουσείου στο πλαίσιο του μαθήματος των α.ε. στο Δημοτικό,
 • κατανοήσουν τη σημασία της διδασκαλίας του μαθήματος από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

 

Θεματικοί άξονες του σεμιναρίου

 • Η σημασία της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού
 • Δημοτικό και διδασκαλία α.ε. -γίνεται;
 • Θεματικές ενότητες για παιδιά δημοτικού
 • Προτάσεις για δραστηριότητες
 • Παρουσίαση σεναρίου
 • Πώς αξιοποιώ το χώρο του μουσείου, τη τέχνης της ρητορικής, τη χειροτεχνία και τα τρισδιάστατα μοντέλα μάθησης στη διδασκαλία μου;

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους, σε παιδαγωγούς καθώς και σε φοιτητές φιλοσοφικών και παιδαγωγικών σχολών, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Δημοτικό αξιοποιώντας την τέχνη του προφορικού λόγου, των τρισδιάστατων μοντέλων μάθησης καθώς και υλικό από χώρους που προωθούν την αρχαιογνωσία, όπως είναι το μουσείο.


 Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος:

Τα Σεμινάρια υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Ανοικτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης: Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232

Ώρες Διεξαγωγής: 11:00-15:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου

Σεμιναρίου:                

10:00-10:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 11:00
Διάλειμμα - Καφές: 13:00-13:30
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 15:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 15:00-15:30
Επιμορφώτρια:

Κατερίνα Παπαναστασίου

Φιλόλογος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, MA Επιστήμες της Αγωγής

Μαρία-Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου,

Φιλόλογος-Συγγραφέας Σχολικών Βοηθημάτων

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 20€, Άνεργοι: 15€ (απαραίτητη η βεβαίωση ανεργίας), Φοιτητές 15€, Πολύτεκνοι 15€, ΑμΕΑ 15€,

Κάτοχοι ετήσιας κάρτας σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


 Παρέχονται:

 • Σημειώσεις
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες: 3

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιέρωσε μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας. 
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-21:00)
 • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech