Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

logo20150715Επιμορφωτικό Σεμινάριο:

Η Ρητορική στην Εκπαίδευση


Μιλώντας για Ρητορική εννοούμε την έντεχνη προφορική επικοινωνία που συνοδεύεται από πειστική επιχειρηματολογία. Στο πλαίσιο των ρητορικών αγωνισμάτων αναφερόμαστε στην επιδεξιότητα χρήσης του προφορικού λόγου, τόσο σε πλαίσιο προετοιμασμένων ομιλιών, όσο και σε συνθήκες, όπου απαιτείται αυθόρμητη και αυτοσχέδια παραγωγή λόγου.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για την ένταξη της ρητορικής στην εκπαίδευση, μέσω αγώνων ρητορικής τέχνης (π.χ. οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες εγκεκριμένοι απ’ το ΥΠΕΠΘ ή/ και άλλων προγραμμάτων) καθώς και οι επιταγές της τεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ομιλητές να αποκτήσουν κοινό δεκάδων χιλιάδψν και συχνά εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο (youtube, TEDx κ.ά.) μας φέρνουν αντιμέτωπους με την υφιστάμενη ανάγκη συστηματικής και ουσιαστικής καλλιέργειας του προφορικού λόγου.

Η Ρητορική θα δώσει στον μαθητή τα εφόδια να μετασχηματιστεί σταδιακά σε ενεργό πολίτη του μέλλοντος, ενισχύοντάς του την καλλιέπεια, την ευθυκρισία και την αυτοπεποίθηση στον δημόσιο λόγο μέσω της καλής χρήσης της γλώσσας του σώματος, της φωνής, της οπτικής επαφής, της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, της τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας, όπως επίσης και της ομαδικής συνεργασίας. Μαθαίνοντας τα εργαλεία του ρήτορα (Εύρεση, Τάξη, Λέξη, Μνήμη και Υπόκριση) καθώς και τους τρεις τρόπους για να επικοινωνεί κανείς καλύτερα (κατά τον Αριστοτέλη: Ήθος-  Λόγος- Πάθος) καλλιεργούνται ιδιαίτερα οι ικανότητες έρευνας του ατόμου σε επίκαιρα, διαχρονικά και φιλοσοφικά ζητήματα και συγκροτείται η προσωπικότητα του ενισχύοντας την ευρύτητα του πνεύματος του μειώνοντάς τη μισαλλοδοξία του και ενδυναμώνοντας την ιδιότητα του ως πολίτη.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι επιμορφούμενοι θα μπορούν:

  • Να αναγνωρίζουν, τη σημασία της Ρητορικής στην εκπαίδευση.
  • Να επιλέγουν και να εντάσσουν κατάλληλα τα ρητορικά αγωνίσματα στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων μέσα σε ένα διαθεματικό πλαίσιο.
  • Να αποδέχονται την αξία της ρητορικής τέχνης ως προς την ενεργοποίηση του ατόμου, το οποίο δρα ως «κοινωνικός διαμορφωτής», την ενδυνάμωση της ανθρώπινης σκέψης μέσα από τη διπολική θεώρηση κάθε θέματος και την ανάπτυξη πολλαπλών επικοινωνιακών ικανοτήτων: π.χ. ακρόαση, ομιλία, ανάγνωση, γραφή.

Μέθοδος: Καθ’ όλη τη διάρκεια οι επιμορφούμενοι θα ασκηθούν σε βιωματικές εκπαιδευτικές τεχνικές σύμφωνα με τις αρχές και τις προδιαγραφές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων με σκοπό την ενεργητική συμμετοχή τους, την αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών τους, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας.


  Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος:

Τα Σεμινάρια υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ:

Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14231

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου

Σεμιναρίου: 

09:00-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:15
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:00-14:30
Επιμορφώτρια:

Αικατερίνη Παπαναστασίου, Φιλόλογος,

Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Δίδακτρα Σεμιναρίου:

25€

Άνεργοι: 20€ (απαραίτητη η βεβαίωση ανεργίας), Φοιτητές 20€,

Πολύτεκνοι 20€, ΑμΕΑ 20€,

Κάτοχοι ετήσιας κάρτας σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν

 Παρέχονται:

Σημειώσεις - Βιβλιογραφία

Βεβαίωση Σεμιναρίου

Πιστωτικές Μονάδες:

1

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες του ΑΙΕ;


Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00-19:00)
  • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εντός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech