Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Κυριακή, 26 Μάρτιος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Σεμινάριο: Η Ψηφιακή αφήγηση (digital storytelling) και τα ψηφιακά κόμικς στην εκπαίδευση

Λίγα λόγια για το Σεμινάριο

Η πρόοδος που πραγματοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα της αφήγησης. Η αλματώδης ανάπτυξη του διαδικτύου έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο δόμησης και οργάνωσης πληθώρας πληροφοριών, γεγονός που έχει επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και επιστημονικό επίπεδο. Στην εποχή του Web 2.0 οι χρήστες δεν είναι απλοί καταναλωτές της διαθέσιμης πληροφορίας, αλλά έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν υλικό στο διαδίκτυο, να επεξεργάζονται τις διαθέσιμες πληροφορίες και να συμμετέχουν στο σχολιασμό αλλά και τη μετάδοση αυτών. Η τεχνολογική πρόοδος όταν εφαρμόζεται κατάλληλα, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της αφήγησης.

Τα τελευταία χρόνια η διεθνής βιβλιογραφία έχει επίσης στρέψει το ενδιαφέρον της στην αξιοποίηση των κόμικς ως υποστηρικτικό εργαλείο για τη μάθηση. Τα τεχνολογικά υποστηριζόμενα μαθησιακά εργαλεία (computer-supported   learning tools) δείχνουν να μεταμορφώνουν τους μαθητές από παθητικούς δέκτες πληροφοριών σε ενεργούς  δημιουργούς κοινωνικά διαμοιραζόμενης γνώσης και τους εκπαιδευτικούς από παρόχους δεδομένων σε καθοδηγητές  που υποβοηθούν τους μαθητές στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν μόνοι τους τη γνώση (Antonietti &  Colombo, 2008). 

 Τα κόμικς αποτελούν μια παγκόσμια κατανοητή γλώσσα που προκαλεί τις αισθήσεις και μετατρέπει το αφηρημένο   σε συγκεκριμένο, διεγείροντας τη φαντασία ιδιαίτερα των νέων (Burton, 1955). Τα ψηφιακά κόμικς έρχονται να προσθέσουν στο κείμενο και την εικόνα, βίντεο και ήχο, κίνηση, υπερσυνδέσμους και διαδραστικότητα, εγείροντας   μια   νέα εκπαιδευτική πρόκληση λόγω της πολυμεσικής φύσης τους. Παράλληλα, αξιοποιούν τα δυνατά σημεία των τεχνολογιών της πληροφορικής και του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληθώρα   πληροφοριών. Η αξιοποίηση των ψηφιακών κόμικς από τους μαθητές στη σχολική τάξη θα τους οδηγήσει στην αναζήτηση και την ανάλυση δεδομένων, στην εμβάθυνση σε κάποιο ζήτημα, στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τους συμμαθητές και στην απόκτηση πολλαπλών γραμματισμών (Vassilikopoulou, Boloudakis, & Retalis, 2007).

Αντικείμενο του συγκεκριμένου επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι η απόκτηση δεξιοτήτων για την παιδαγωγική αξιοποίηση εργαλείων γενικής χρήσης και του διαδικτύου, με έμφαση στα εργαλεία ψηφιακής αφήγησης και δημιουργίας ψηφιακών κόμικς , ώστε να συνεισφέρει τόσο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, προσωπική και επαγγελματική αναβάθμιση των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών, όσο και στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στην τάξη από τους ίδιους και τους μαθητές τους για την έρευνα, αλληλεπίδραση, συνεργασία και οικοδόμηση νέων γνώσεων.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων, που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν καινοτόμες, δημιουργικές και βιωματικές μεθόδους μετάδοσης της γνώσης. Η παρακολούθηση του προγράμματος δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία σε παρόμοια ψηφιακά εργαλεία, παρά μόνο βασικές δεξιότητες στη χρήση υπολογιστών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α: Εργαλεία ψηφιακής αφήγησης

 • Storybird
 • Storyjumper
 • My Storymaker

Β:  Δημιουργία ψηφιακών  κόμικς

 • ToonDoo
 • Pixton
 • Storyboard That

Γ: Δημιουργία εκπαιδευτικών videos / video animation

 • FlexClip
 • Animaker
 • Movie Maker
 • PowToon
 • Voki

Δ. Δημιουργία ιστοριογραμμών

 • Timetoast

 


  Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος:

Τα Σεμινάρια υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ:

Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14231

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου

Σεμιναρίου: 

09:00-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:15
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:00-14:30
Επιμορφωτής:

Σπυρόπουλος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός,

MSc Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα

Δίδακτρα Σεμιναρίου:

25€
Άνεργοι: 20€ (απαραίτητη η βεβαίωση ανεργίας),

Φοιτητές 20€, Πολύτεκνοι 20€, ΑμΕΑ 20€,

Κάτοχοι ετήσιας κάρτας σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν

 Παρέχονται:

Σημειώσεις - Βιβλιογραφία

Βεβαίωση Σεμιναρίου

Πιστωτικές Μονάδες:

2

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες του ΑΙΕ;


Για να παρακολουθήσετε την ημερίδα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00-19:00)
 • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech