Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Σάββατο, 25 Μάρτιος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Επιμορφωτικό Σεμινάριο

Η Τέχνη στην Εκπαίδευση: πως "διαβάζουμε" έναν πίνακα και πως "ακούμε" ένα άγαλμα

agalma 150220 thessaloniki

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην τέχνη είναι μεγάλης και ζωτικής σημασίας, τόσο για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, όσο και για την αισθητική τους καλλιέργεια.  Όλες οι εκφάνσεις της τέχνης είναι οι πιο σταθεροί και πιστοί συνοδοιπόροι των παιδιών καθώς μεγαλώνουν και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους μέσα από αυτό το χαρούμενο και πολύχρωμο καλειδοσκόπιο, μέσα από το παιχνίδι, την τέχνη και την αγάπη.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, θα τεθούν οι βάσεις για μια ουσιαστική σχέση των παιδιών με την τέχνη που μπορεί διαρκέσει όλη τους την ζωή και θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να την εντάξουν στη διαδικασία της μάθησης. Ο ρόλος της τέχνης στην εξέλιξη των παιδιών είναι καίριας σημασίας. Η οπτική ευαισθησία, η παρατηρητικότητα, η ενσυναίσθηση, η διαχείριση προβλημάτων, η επαφή με το συναίσθημα, η αυτοεκτίμηση, η ιστορική γνώση, η αισθητική καλλιέργεια, η αφομοίωση και εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μόνο λίγα από τα οφέλη της επαφής των παιδιών μαζί της.

Εκτός από την ίδια τη δημιουργία, η ενεργή συμμετοχή των μαθητών την αποκρυπτογράφηση των έργων είναι ο τρόπος για να έρθουν κοντά της και να σχετιστούν μαζί της. Στο σεμινάριο θα δοθούν κλειδιά και τρόποι προσέγγισης στους εκπαιδευτικούς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα παιδιά αγαπούν την ανακάλυψη και αποκωδικοποίηση των συμβόλων με την σωστή καθοδήγηση, διότι τους δίνεται η ευκαιρία με έναν διασκεδαστικό τρόπο που τους θυμίζει παιχνίδι, να ξετυλίξουν το νήμα της ιστορίας που κάθε ένα έργο θέλει να τους αφηγηθεί. Μέσα από τη ζωντανή, διαδραστική συμμετοχή των μαθητών, οι πίνακες, τα γλυπτά τα κτίρια θα αφηγηθούν την ιστορία τους.

Ανάμεσα σε άλλα, θα δοθεί έμφαση στα εξής σημεία:

 • Εισαγωγή στη σημασία της τέχνης στην εκπαίδευση.
 • Ο ρόλος της τέχνης στην εξέλιξη των παιδιών
 • Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού.
 • Οι βασικές αρχές της καλλιτεχνικής ανάπτυξης των μικρών παιδιών – Μικρά παιδιά και η δημιουργία τέχνης.
 • Η σημασία της εξερεύνησης της τέχνης και των υλικών. Λεκτική έκφραση και αφήγηση.
 • Εξελικτική πρόοδος στην καλλιτεχνική δημιουργία. Προσεγγίζοντας τα έργα τέχνης.
 • Η τέχνη στην νοητική υστέρηση. Τέχνη και ψυχική υγεία. Art Brut. Η τέχνη των παιδιών και των ψυχικά ασθενών. Ομοιότητες της μοντέρνας τέχνης με την παιδική τέχνη.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Θεσσαλονίκη
Τόπος:  

Τα Σεμινάρια υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς:

Κατούνη 12-14 Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54625

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-15:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

09:00-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:30
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:00-14:30
Επιμορφώτρια:

Δρ. Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης

Είναι Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Αθηνών, τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, με κατεύθυνση Αρχαιολογίας κ Ιστορίας Τέχνης. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Birkbeck College, εκπόνησε το διδακτορικό της στο εργαστήριο Ιστορίας Τέχνης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ διεξαγάγει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στην Εκπαιδευτική Πολιτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Παιδαγωγικό τμήμα, Προσχολικής Αγωγής με τίτλο: «Η τέχνη ως εργαλείο ένταξης στην Ειδική Αγωγή. Εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, μελέτες περίπτωσης και προτάσεις αξιοποίησης».

Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το μάθημα «Η τέχνη ως θεραπευτικό μέσο στην ειδική εκπαίδευση» στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Της αρέσει να αφηγείται ιστορίες της τέχνης, να μοιράζεται και να επικοινωνεί μέσω της εικόνας. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει ιστορίες να μας πει, πολλές, αν όχι όλες, μας αφορούν ή θα μας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής μας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό μας πεδίο.


Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 45€, Εκπαιδευτικοί: 40€, Φοιτητές: 35€,   Άνεργοι: 35€, Πολύτεκνοι: 35€, ΑμεΑ: 358, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:

 • Σημειώσεις-Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Δωρεάν e-learning σεμινάριο 75 ωρών: "Μουσειακή Αγωγή και Εκπαίδευση"
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες: 3

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιέρωσε μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας. 
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00-21:00)
 • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)
0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech