Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Θεματικός Κύκλος: Καινοτομώ και Δημιουργώ

Δημιουργώ το δικό μου αποθετήριο διδακτικών σεναρίων STE(A)M

steam2032Διάρκεια: 14 ώρες

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:  Σάββατο 10 και Κυριακή 11/10/20 (10:00-16:00)

Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης:

Δια ζώσης στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30) ή 

Ε-leaning (live streaming) μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΑΙΕ (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20)


Περιγραφή Σεμιναρίου

Σκοπός της σειράς των εργαστηρίων ‘ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ STEAM’ είναι ο εκπαιδευτικός να δημιουργήσει το δικό του αποθετήριο εκπαιδευτικών θεματικών δραστηριοτήτων STEAM όπου άμεσα θα μπορεί να τις εφαρμόσει στην τάξη του.

Ο προσωπικός οδηγός μου

Με την ολοκλήρωση του αυτόνομού εργαστηρίου, ο εκπαιδευτικός θα έχει δημιουργήσει (βήμα - βήμα) τον προσωπικό του οδηγό στην θεματική ενότητα ώστε να είναι ικανός να τον εφαρμόσει με τους μαθητές τους στην τάξη. Ο οδηγός που θα δημιουργήσει κατά την διάρκεια του εργαστήριου περιλαμβάνει:

 • το θεωρητικό επίπεδο της προσέγγιση STEAM που θα πρέπει να κατέχει ως εκπαιδευτικός
 • τη λίστα με όλα τα απαραίτητα υλικά που απαιτεί η θεματική δραστηριότητα
 • τη μεθοδολογία διαχείρισης των υλικών
 • τα σχέδια που θα κατασκευάσει στο εργαστήριο σε πλήρη λειτουργικότητα τα τεχνουργήματα που απαιτεί η θεματική δραστηριότητα
 • τον απαιτούμενο κώδικα σε μορφή Scrarth για ARDUNO που θα αναπτύξει στο εργαστήριο
 • τα Φύλλα εργασία που θα δημιουργήσει στο εργαστήριο για τους μαθητές.

Έτσι ο εκπαιδευτικός θα έχει στη φαρέτρα του ένα πλήρη οδηγό υλοποίησης για κάθε μια από τις παρακάτω θεματικές δραστηριότητες STEAM έτοιμος να την εφαρμόσει με τους μαθητές τους. Στο σεμινάριο θα αναπτύξουμε την ενότητα: Αγωγή υγείας  -  Τρέφομαι σωστά και θα δούμε έτοιμα σενάρια από τα εργαστήρια που ακολοθούν:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Νο1

Κυκλοφοριακή αγωγή – Σταμάτης / Γρηγόρης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Νο2

Αγωγή υγείας  -  Τρέφομαι σωστά (Εργαστήριο Κυριακής 11/10/20)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Νο3

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση : Τεχνολογία και Θερμοκήπια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Νο4

Γεωλογία: Μελετώ και κατασκευάζω τον δικό μου σεισμογράφο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Νο5

Ανακυκλώσιμα υλικά: Ρομποτικές μηχανές με ανακυκλώσιμα υλικά

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Νο6

Θεατρική αγωγή: Κουκλοθέατρο με ρομποτικά σκηνικά

 Καθώς η λίστα με τις θεματικές ενότητες συνεχώς ανανεώνεται,  ο εκπαιδευτικός ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του μπορεί να επιλέξει την θεματική δραστηριότητα που θα συμμετάσχει ώστε να την προσθέσει στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ STEAM


Συγγραφέας υλικού - Επιμορφωτής

 Καλοβρέκτης Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης κατέχει μεταδιδακτορική έρευνα (PostDoc) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πληροφορική (Ph.D) στο επιστημονικό αντικείμενο της τεχνολογίας μετρήσεων, επεξεργασίας και συλλογής δεδομένων. Επίσης κατέχει μεταδιδακτορική έρευνα (PostDoc) στο πεδίο της εκπαίδευσης STEΑM. Κατέχει μεταπτυχιακή ειδίκευση σε Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής (M.Sc) και μεταπτυχιακή ειδίκευση στις Επιστήμες της Αγωγής (M.A.Ed) στο αντικείμενο της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Σχεδιάζει και αναπτύσσει συστήματα μετρήσεων και ελέγχου μέσω LabVIEW (Certified by National Instrument). Διδάσκει ως ΠΔ407 (Βαθμίδα Λέκτορα) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και μαθήματα στην ΑΣΠΑΙΤΕ στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ σε θέματα Διδακτικής. Έχει συμμετάσχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά έργα ως ερευνητής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 εργασίες σε συνέδρια και περιοδικά. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, συντάκτης σε διεθνή περιοδικό. Ανήκει στο Μητρώο κύριου διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (EΚΔΔΑ) και στο Μητρώο Ελληνικού Επιστημονικού Δυναμικού, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο οποίο έχει διατελέσει πιστοποίησης φυσικών αντικειμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει βραβευτεί τρείς (3) φορές από την Microsoft για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών παρουσιάζοντας τις μεθοδολογίες σε Ευρωπαϊκά forum της Microsoft. Έχει επιλεγεί και αναγνωριστεί από την Microsoft ως ΜΙΕ Expert (Microsoft Innovative Educator, MIE) και ΜΙΕ FELLOW. Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων και συντάκτης διδακτικών ψηφιακών σεναρίων του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολίτικης (ΙΕΠ). Τέλος σχεδιάζει μαθησιακό ηλεκτρονικό υλικό για άτομα (μαθητές/ εκπαιδευτικούς) με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επιμορφωτής

Απόστόλης Ξενάκης

Ο Απόστολος Ξενάκης είναι διδάκτορας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) (2014). Έχει εργαστεί σε διάφορες εταιρίες Πληροφορικής σε θέματα σχεδιασμού και υποστήριξης Δικτύων Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών. Έχει συμμετάσχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά έργα ως ερευνητής. Από το 2012 είναι επιστημονικός συνεργάτης του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και από το 2014 διδάσκει ως Π.Δ.407/80 (Βαθμίδα Λέκτορα) στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Επίσης είναι επιστημονικός συνεργάτης και διδάσκων της ΑΣΠΑΙΤΕ, στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ - παράρτημα Βόλου σε θέματα Διδακτικής STEM. Διαθέτει διδακτική εμπειρία σε μεταπτυχιακό επίπεδο ως συνεργάτης του Π.Θ. στο τμήμα ΗΜΜΥ. Επίσης διαθέτει διδακτική εμπειρία σε Β΄θμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΤΕΕ, δομές εκπαίδευσης ενηλίκων ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΕΟΠΠΕΠ). Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα του κέντρου δια βίου μάθησης (ΚΔΒΜ) του Π.Θ. σε θέματα STEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής και τεχνικά σεμινάρια Δικτύων Η/Υ (Cisco Instructor). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν δίκτυα επικοινωνιών, IoT, θέματα εκπαιδευτικής ρομποτικής και διάχυσης νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και STEM. Είναι μέλος των επιστημονικών ενώσεων IEEE, ACM, Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, της ΕΠΥ και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 35 εργασίες σε συνέδρια και περιοδικά.


 Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα

Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-16:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβής Φακέλου Σεμιναρίου: 09:00-09:45

Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00

Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:20 & 14:00-14:15

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 16:00

Παραλαβή Βεβαιώσεων: 16:15-16:45


 

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 70€, Εκπαιδευτικοί: 60€,  Φοιτητές: 55€,   Άνεργοι: 50€, Πολύτεκνοι: 50€, ΑμεΑ: 50€,

Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο   


 Παρέχονται:

 • Σημειώσεις - Τετράδιο Εργασιών
 • Υλικά Εργαστηρίου
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση

Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
 • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εντός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech