Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Διαχείριση Προβλημάτων Σχολικής Τάξης μέσω της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας

oria070218

Διάρκεια: 5 ώρες

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:  Σάββατο 19/09/20 (10:00-14:00)

Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)


Μεθοδολογία Εκπαίδευσης:

Δια ζώσης στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 50) ή 

Ε-leaning (live streaming) μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΑΙΕ (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30)


Η ανομοιογένεια και πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τις σχολικές τάξεις, σε συνδυασμό με τον διαφορετικό ρυθμό επικοινωνίας και μάθησης των παιδιών, αναδύει σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική πράξη και καταδεικνύει έντονα την ανάγκη για την εξεύρεση μεθόδων και μέσων που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή και μάθηση σε όλους του μαθητές.

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία και η εφαρμογή της στις σχολικές τάξεις αποτελεί μια μεθοδολογία που συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Με την προσαρμογή της διδασκαλίας στα μέτρα και ενδιαφέροντα των μαθητών και με την τροποποίηση του διδακτικού περιεχομένου, της διδακτικής διαδικασίας και του μαθησιακού περιβάλλοντος,  επιδιώκει τη συνολική εμπλοκή των συμμετεχόντων στη μαθησιακή διαδικασία προς όφελος όλων. Επομένως, είναι ένας οργανωμένος, αλλά και ευέλικτος τρόπος εκ των προτέρων προσαρμογής της διδασκαλίας και μάθησης, προκειμένου να βοηθήσεις όλους τους μαθητές να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό μαθησιακό επίτευγμα.

Η ανάπτυξη διαφοροποιημένων πρακτικών σε μια σχολική τάξη δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην επίγνωση των στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος, της ευαισθησίας και αποκριτικότητας κάθε παιδιού και στη διαρκή προσαρμογή του διδακτικού περιεχομένου. Μια «διαφοροποιημένη» σχολική τάξη προσφέρει διαφορετικά «μονοπάτια» για την κατάκτηση της γνώσης, αντιμετωπίζει άμεσα και συνεργατικά τα προβλήματα που εμφανίζονται και προκαλεί τον εκπαιδευτικό να υποστηρίζει και να ενεργοποιεί όλους τους μαθητές του.

Θεματικοί άξονες του σεμιναρίου

 • Παράγοντες σχολικής αποτυχίας
 • Προβλήματα Σχολικής Τάξης
 • Διαχείριση προβλημάτων σχολικής τάξης
 • Η φιλοσοφία της διαφοροποιημένης διδασκαλίας
 • Οι διαστάσεις της διαφοροποιημένης διδασκαλίας
 • Η διαφοροποίηση της διδασκαλίας ως μέσο διαχείρισης των προβλημάτων
 • Προτεινόμενες στρατηγικές και δραστηριότητες

Συγγραφέας υλικού - Επιμορφωτής: Μάκης Γκούμας, Δρ. Ειδικής Παιδαγωγικής

Ευθύμιος Γκούμας γεννήθηκε στη Λαμία. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος Διπλώματος Διετούς Μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή από το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή στη γνωστική περιοχή της διδακτικής των μαθηματικών σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Υπηρετεί στη Δημόσια Εκπαίδευση από το 1989 ως μόνιμος εκπαιδευτικός και από το 1998 ως εκπαιδευτικός σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ). Η εμπειρία του σε θέσεις ευθύνης αφορά στην υπηρέτηση ως Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Λαμίας για επτά (7) σχολικά έτη και ως Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας από το 2014 μέχρι σήμερα.
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων και διαθέτει διδακτική εμπειρία στην Γ/θμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο μαθημάτων που αφορούν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Επιπλέον, έχει επιλεχθεί ως επιμορφωτής σε προγράμματα φορέων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (ΠΕΚ, ΟΕΠΕΚ, ΠΙ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΣΠΑΙΤΕ) και σε προγράμματα που αφορούν στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη (Β’ Επίπεδο)
Έχει συγγράψει άρθρα τα οποία εστιάζουν στη διδακτική των μαθηματικών σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και στη διαφοροποίηση της διδασκαλίας των μαθηματικών του δημοτικού σχολείου και έχει συμμετάσχει σε συγγραφικές ομάδες βιβλίων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδακτική των μαθηματικών, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα μαθηματικά, στα προβλήματα συμπεριφοράς που προέρχονται από αυτές και τέλος, στη διαφοροποίηση της διδασκαλίας με έμφαση στα μαθηματικά.


 Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα

Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβής Φακέλου Σεμιναρίου: 09:00-09:45

Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00

Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:20

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00

Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:15-14:45


 

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 30€, Εκπαιδευτικοί 25€,  Φοιτητές - Άνεργοι - Πολύτεκνοι - ΑμεΑ: 20€

Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο   


 Παρέχονται:

 • Σημειώσεις
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση

Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
 • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εντός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech