Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Εκτύπωση

Επιμορφωτικό Σεμινάριο:

Η τέχνη του λόγου (λογοτεχνία) στο Γυμνάσιο και Λύκειο: Από τη θεωρία στην πράξη COFFEE BOOKSHOP


Διάρκεια: 10 ώρες

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:  Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 (10:00-14:00)

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης:

Ε-leaning (live streaming) μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΑΙΕ (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 35)


Στο Σεμινάριο εξετάζονται σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας του μαθήματος της λογοτεχνίας. Ο βασικός άξονας του σεμιναρίου στηρίζεται σε βιωματικά εργαστήρια στα οποία οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν με ατομικές και ομαδικές εργασίες. Η παρουσίαση οργανώνεται σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα, τις Οδηγίες για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας, το εκάστοτε σχέδιο μαθήματος και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται ως μάθημα που, πλέον συνεξετάζεται με την Έκθεση, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγνωστική ανταπόκριση του μαθητή. Αρχικά, επικεντρωνόμαστε στη μέθοδο διδασκαλίας με ανάλυση περιεχομένου και στη θεωρία της λογοτεχνίας.

Πιο συγκεκριμένα επιδιώκεται μια οργανωμένη παρουσίαση αφηγηματικών τεχνικών και τρόπων, χαρακτηρισμοί ύφους και γλώσσας, και γενικότερα μια τυπολογία δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη μορφολογία του κειμένου.

Στη συνέχεια αναδεικνύουμε δραστηριότητες που εντάσσουν τους μαθητές στη λογική της αφήγησης και της δημιουργικής γραφής. Επιπρόσθετα, προτείνεται ένα σχέδιο μαθήματος προκειμένου να αναδειχθούν, με οπτικοακουστικό υλικό, σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης του λογοτεχνικού κειμένου αξιοποιώντας την ομαδοσυνεργατική - μαθητοκεντρική και βιωματική μέθοδο διδασκαλίας.

Τέλος, στο πλαίσιο βιωματικού εργαστηρίου, αντιμετωπίζουμε στην πράξη διαγωνίσματα μαθητών, σύμφωνα με το νέο εξεταστικό σύστημα, ομαδοποιώντας και κατηγοριοποιώντας λάθη και επισημαίνοντας τα θετικά σημεία και τις αδυναμίες τους.   

Περιεχόμενα


Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Χατζάκη Δόξα, Φιλόλογος, ΜΑ Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός και Διδασκαλία, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, κατεύθυνση Κλασσική Φιλολογία, στη Φιλοσοφική σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Συνεργάζεται με φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Συμμετέχει σε Συνέδρια και Σεμινάρια για τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους διδασκαλίας και για τη διδασκαλία σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Ως Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συμμετέχει σε Προγράμματα διά Βίου Μάθησης («Ομαδοσυνεργατική», «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός»).


Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:


0
0
0
s2smodern
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech