Ηθική Παρενόχληση - Η Αδιόρατη Απειλή στον Ψυχικό Κόσμο των Επαγγελματιών Υγείας
Διάρκεια: 5 ώρες
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Κυριακή 07/05/23 (10:00-14:00)
Μεθοδολογία Εκπαίδευσης:
Ε-leaning (live streaming) μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
Την τελευταία 18-ετία, μελετάται ερευνητικά το φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας των επαγγελματιών υγείας (νοσοκομεία), κυρίως προς το νοσηλευτικό, το ιατρικό, αλλά και το διοικητικό προσωπικό. Το φαινόμενο του mobbing (ηθική παρενόχληση), είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν στο εργασιακό τους περιβάλλον και επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους, αφού δημιουργεί πλήθος ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας. Το φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης και οι επιπτώσεις της στην ψυχική και σωματική υγεία των επαγγελματιών υγείας, και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής τους, αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα τόσο για την ψυχοπνευματική ισορροπία των εργαζομένων όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών. Το υψηλό ποσοστό εμφάνισης του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι αντανακλώνται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των σχετικών βιβλίων (Hirigoyen 2002, 2003), ερευνών (Meschkutat, Stackelbeck, & Langenhoff, 2002, Scialpi 1999) και δημοσιεύσεων (Καρακιουλάφη 2005, Κοΐνης και συν., 2016, 2017, 2018, 2019) στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα (Δρίβας 2002, Σπυριδάκης 2009).
Στην ελληνική βιβλιογραφία ελάχιστες έρευνες υπάρχουν σε ικανοποιητικό δείγμα που να μελετούν την σχέση μεταξύ ηθικής παρενόχλησης και επιπέδου ποιότητας ζωής των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Αν και πλέον είναι κοινά αποδεκτό ότι η ηθική παρενόχληση συνιστά σοβαρό πρόβλημα στον εργασιακό τομέα και αποτελεί απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εντούτοις η πραγματική διάσταση του φαινομένου δεν είναι ακόμα τόσο γνωστή. Κάθε περιβάλλον εργασίας θα πρέπει να διακατέχεται από τις αξίες της δικαιοσύνης και του σεβασμού και, παράλληλα, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια και ηρεμία στο περιβάλλον εργασίας του. Αρκετά συχνά, ωστόσο, στο εργασιακό περιβάλλον εκδηλώνονται υποτιμητικές και εχθρικές συμπεριφορές, εκμετάλλευση του προσωπικού, απειλές, επικρίσεις και σωματική κακοποίηση.
Περιεχόμενα Σεμιναρίου
- Η διαδρομή των ορισμών -Ηθική Παρενόχληση -Εννοιολογική προσέγγιση του Φαινομένου «Mobbing»
- Αίτια της ηθικής παρενόχλησης- Προδιαθεσικοί παράγοντες που δεν αποτελούν ηθική παρενόχληση
- Κατηγορίες Εργασιακής Ηθικής Παρενόχλησης-Μοντέλα Ηθικής Παρενόχλησης-Επιπτώσεις της Ηθικής Παρενόχλησης
- Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα του Θύματος/Θύτη
- Η ηθική παρενόχληση στο Εργασιακό Περιβάλλον του Υγειονομικού & Νοσοκομειακού Τομέα -Οι Επαγγελματίες Υγείας και το Περιβάλλον Εργασίας τους
- Ηθική Παρενόχληση στο Νοσηλευτικό Προσωπικό & στο Ιατρικό Προσωπικό -Οι απόψεις, στάσεις και εμπειρίες των Επαγγελματιών Υγείας για την ηθική παρενόχληση Η Ποιότητα ζωής των Επαγγελματιών Υγείας-Σχέση Οικογενειακού και Εργασιακού Περιβάλλοντος
- Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ηθικής Παρενόχλησης των Επαγγελματιών Υγείας στο Χώρο Εργασίας
- Θεσμική Αντιμετώπιση της Ηθικής Παρενόχλησης - Διαμεσολαβητές
Επίλογος-Συμπεράσματα-Προτάσεις
- Παρουσίαση του Προγράμματος: «Ομαδικό πρόγραμμα παρέμβασης σε επαγγελματίες υγείας για την αντιμετώπιση της ηθικής παρενόχλησης»
Συγγραφέας Υλικού-Επιμορφωτής Κοΐνης Αριστοτέλης
Ο Δρ. Κοΐνης Αριστοτέλης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Ψυχολογία (Magistr MA), με εξειδίκευση στις ειδικότητες της Κλινικής & Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχολογία Εξέλιξης, Εκπαίδευσης και Κουλτούρας. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτωρ Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εξειδικεύτηκε στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών της Α’ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Αθηνών. Εργάζεται ως μόνιμος Ψυχολόγος σε Δημόσιο Ελληνικό Νοσοκομείο και ασχολείται με τη διάγνωση, τη Συμβουλευτική και τη Ψυχοθεραπεία σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Δίνει διαλέξεις για θέματα Ψυχολογίας σε φορείς, συμμετέχει με ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει μετεκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις στην Κλινική Ψυχολογία, στην Ψυχοπαθολογία παίδων, εφήβων, ενηλίκων, στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, στην Ομαδική Θεραπεία και στο Ψυχόδραμα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδέει με γνώμονα την επιστήμη της Ψυχολογίας, την θεραπεία και την εκπαίδευση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη του εργασιακού εκφοβισμού και της ηθικής παρενόχλησης(mobbing) στους επαγγελματίες υγείας και την ποιότητα ζωής, καθώς και θέματα που άπτονται της ψυχοσυναισθηματικής υγείας της οικογένειας, του παιδιού και του εφήβου. Είναι εκπαιδευτής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Δίδακτρα Σεμιναρίου
Δίδακτρα: 25€, Φοιτητές - Άνεργοι - Πολύτεκνοι - ΑμεΑ: 20€
Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο
Παρέχονται:
- Σημειώσεις - Βιβλιογραφία
- Βεβαίωση
Επικοινωνία
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Πληροφορίες - Εγγραφές:
- Τηλέφωνο: 211-7506446 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
- e-mail:
- sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)