Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Θεματικός Κύκλος: Ψηφιακή Εκπαιδευτική Τεχνολογία"
Εκπαιδευτική αξιοποίηση των ψηφιακών παιχνιδιών: Προτάσεις, ιδέες και εφαρμογές
- Διάρκεια: 5 ώρες
- Δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττική)
- Ημερομηνία Διεξαγωγής: Κυριακή 15 Μαΐου 2022 (10:00-14:00)
- Δίδακτρα: 25€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 20€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
- Εγγραφές στο ΕΝΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
- Παρέχονται: Ιστογραφία - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Επιμορφωτής: Δρ. Σωτηρόπουλος Δημήτριος
- Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
- Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν: Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές, πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ ή Κολεγίων,
Περιγραφή Σεμιναρίου
Μια από τις ομορφότερες και ίσως από τις πιο χαρούμενες δραστηριότητες των παιδιών είναι το παιχνίδι. Το παιχνίδι επίσης αποτελεί και τον ευκολότερο και πολλές φορές, τον αποδοτικότερο τρόπο μάθησης. Παράλληλα όμως αποτελεί και τον ευχερέστερο τρόπο καλλιέργειας πολλών και διαφορετικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα για τους μικρούς μαθητές/μαθήτριες και όχι μόνο.
Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, οι μαθητές και οι μαθήτριες στον ελεύθερο χρόνο τους (αν ασχολούνται με παιχνίδια) ως επί το πλείστων -αν όχι αποκλειστικά- ασχολούνται με τα ψηφιακά ή όπως αλλιώς ονομάζονται βιντεοπαιχνίδια. Μια διαδικασία που πολλοί θεωρούν απλά ως χαμένο χρόνο.
Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα παιχνίδια αυτά ως έχουν, ίσως δεν προσφέρουν και πολλά στους μαθητές και στις μαθήτριες αν και πάντα μέσα από μια διαδικασία επικοινωνίας και συνεργασίας ή επίλυσης προβλήματος (όπως είναι το «πέρασμα» μιας πίστας/level) πάντα υπάρχει κάποιο κέρδος.
Επιπλέον, πολλά από τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν συμπεριλάβει και δραστηριότητες ή ενότητες που ξεφεύγουν από το κλασικό χαρακτήρα ενός παιχνιδιού. Μπορούν με αυτόν το τρόπο να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία η οποία παιδαγωγικά ενισχυμένη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική διαδικασία μάθησης.
Με την καταλληλότερη παιδαγωγική υποστήριξη και μέθοδο, τα βιντεοπαιχνίδια και οι ψηφιακές εφαρμογές παιγνιώδους μάθησης, θα μπορούσαν να συμβάλλουν πολλαπλά στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών και τελικά στην μάθηση.
Μέσα από παραδείγματα και online εφαρμογές -καθώς και δοκιμές- οι εκπαιδευτικοί (και όχι μόνο) που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο, θα μπορέσουν να γνωρίσουν την οπτική της αξιοποίησης των βιντεοπαιχνιδιών (και κάποιων παιγνιωδών ψηφιακών διαδικασιών) στην εκπαίδευση, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι με τη σειρά τους να την δοκιμάσουν στο μέλλον.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι επιμορφούμενοι μετά το πέρας του διήμερου σεμιναρίου θα είναι σε θέση να:
• αναφέρουν τρόπους αξιοποίησης παιχνιδιών
• περιγράφουν την έννοια «σοβαρό» παιχνίδι
• αντιλαμβάνονται την έννοια των εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμων παιγνιωδών διαδικασιών
• εντοπίζουν δικτυακούς τόπους και υλικό από ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα με σχετικό (με τη εκπαιδευτική αξιοποίηση των
βιντεοπαιχνιδιών) αντικείμενο
• αναφέρουν τρόπους εκπαιδευτικής αξιοποίησης κάποιων βιντεοπαιχνιδιών
• περιγράφουν τις δεξιότητες που είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν σε μια εκπαιδευτική διαδικασία με χρήση βιντεοπαιχνιδιού
• αναγνωρίζουν τις πιθανές χρήσεις των βιντεοπαιχνιδιών στην εκπαίδευση
• αναζητούν (στο μέλλον) τρόπους αξιοποίησης των βιντεοπαιχνιδιών στην εκπαίδευση
Ενότητες Σεμιναρίου
1. «Σοβαρά» παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια και παιγνιώδεις διαδικασίες
2. Τρόποι αξιοποίησης βιντεοπαιχνιδιών στην Εκπαίδευση
3. Βιντεοπαιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια…
4. Ποιο το κέρδος; Ποιες οι δυσκολίες; Τι να προσέξουμε;
5. Μια (μικρή) αναφορά και σε άλλες ψηφιακές παιγνιώδεις διαδικασίες
Επιμορφωτής: Σωτηρόπουλος Δημήτριος
Ο Δημήτριος Ι. Σωτηρόπουλος είναι Φυσικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και διδάκτωρ Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στις Φυσικές Επιστήμες, από το Παιδαγωγικό τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κυρίαρχο ρόλο κατέχει η διερεύνηση της -μαθησιακά ωφέλιμης- ενσωμάτωσης κάθε μορφής ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Δημήτριος Σωτηρόπουλος έχει (ανάμεσα στα άλλα) διδάξει τα γνωστικά αντικείμενα της «Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας» και της «Πληροφορικής στην Εκπαίδευση», στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. στο μεταπτυχιακό STEM της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε καθώς και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών) από το ακαδημαϊκό έτος 2001 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα έχει διδάξει από το σχολικό έτος 1999-2000 μέχρι και το 2019-2020: τα γνωστικά αντικείμενα του κλάδου ΠΕ04 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και το γνωστικό αντικείμενο της πληροφορικής στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη μετά-δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση. Ενδιαφέρεται επίσης έντονα για την εκπαιδευτική ρομποτική και την μεθοδολογία STEaM διδάσκοντας σχετικά αντικείμενα και υποστηρίζοντας μαθητές και μαθήτριες σε αγώνες και μαθητικές αγωνιστικές ολυμπιάδες για πάνω από δέκα χρόνια.
Τέλος έχει επίσης έντονα ασχοληθεί με την υλοποίηση του 1:1 iPad οικοσυστήματος στην μαθητική τάξη αλλά και την αξιοποίηση του iPad στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι επιμορφωτής εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες πρώτου και δευτέρου επιπέδου (από τη πιλοτική φάση το 2002) και έχει επίσης διδάξει στα ΠΑ.Κ.Ε. (Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης Επιμορφωτών) επιμορφώνοντας τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στα θέματα των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών και της εφαρμογής τους στη τάξη.
Έχει παράλληλα συμμετοχή σε Ερευνητικά Ευρωπαϊκά προγράμματα και στην παραγωγή διαφόρων τίτλων εγκεκριμένου εκπαιδευτικού λογισμικού για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι αξιολογητής εκπαιδευτικού υλικού και λογισμικού στα πλαίσια προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Η Φυσική με Πειράματα» της πρώτης Γυμνασίου (2013) και έχει συμμετοχή σε διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις (με αντικείμενο την ψηφιακή εκπαιδευτική τεχνολογία και τη διδακτική των φυσικών επιστημών) και έχει συγγράψει διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο με θέμα την ψηφιακή εκπαιδευτική τεχνολογία και την χρήση της στη διδασκαλία
Επικοινωνία
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Πληροφορίες - Εγγραφές:
- Τηλέφωνο: 698 68 09 035 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
- e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)