Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Κυριακή, 26 Μάρτιος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Διαδικτυακά Εργαλεία για την Εξ Αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση

Kύκλος Σεμιναρίων (live streaming, μέσω Webex)

Η αναγκαιότητα της εξ αποστάσεως σχολικής εκπαίδευσης (σύγχρονη και ασύγχρονης) εκπαιδευτική πραγματικότητα και οι ξαφνικές αλλαγές με την εισαγωγή της εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας επαναπροσδιόρισαν τη μαθησιακή διαδικασία και  δημιούργησαν νέα δεδομένα και προκλήσεις για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Η χρήση των νέων τεχνολογιών  και η αξιοποίηση εργαλείων για τη δημιουργία εκπαιδευτικού διαδραστικού υλικού είναι πλέον η βάση για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης  ανταποκρινόμενο στις ανάγκες συνεχούς επιμόρφωσης θα διοργανώσει κύκλους ταχύρυθμων εξ αποστάσεως σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων με τίτλο: "Διαδικτυακά Εργαλεία για την εξ Αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση".

Σκοπός των επιμορφωτικών αυτών σεμιναρίων είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών  στην προσπάθειά τους να  αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ενσωματώσουν με επιτυχία στο εκπαιδευτικό τους έργο τις ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να υλοποιήσουν με επιτυχία δράσεις εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τους μαθητές τους.


Mεθοδολογία  Επιμορφωτικών  Σεμιναρίων
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια  θα βασίζονται στις  αρχές  της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης  με τη χρήση  της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης  Cisco Webex Meetings. 

Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

1ο Σεμινάριο Κυριακή 06/12/20 (11:00-14:00)

"Εξ αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση – Πλατφόρμες"

 2ο Σεμινάριο Τετάρτη 09/12/20 (19:00-22:00)

"Εξ αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση-Εργαλεία δημιουργίας διαδραστικού υλικού"

3ο Σεμινάριο Κυριακή 13/12/20 (11:00-14:00)

"Εξ αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση - Διαδικτυακά εργαλεία αξιολόγησης - εξάσκησης"


 Προαπαιτούμενα

Η παρακολούθηση του προγράμματος δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία σε παρόμοια ψηφιακά εργαλεία, παρά μόνο βασικές δεξιότητες στη χρήση υπολογιστών.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν συσκευή (η/υ, tablet, smartphone) με σύνδεση στο διαδίκτυο. Κάμερα και μικρόφωνο δεν είναι απαραίτητα καθώς η επικοινωνία με τον επιμορφωτή μπορεί να γίνεται και μέσω chat.

Επιμορφωτής – Υπεύθυνος Προγράμματος

Σπυρόπουλος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός, MSc Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα, πιστοποιημένος επιμορφωτής Β΄ Επιπέδου Τ.Π.Ε. για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη.


 Αναλυτικά Περιεχόμενα Σεμιναρίων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1Ο: ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Σκοπός του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών  στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

 1. Η πλατφόρμα Webex

Η πλατφόρμα WebEx είναι λογισμικό εικονικής διάσκεψης που επιτρέπει στους χρήστες του να συνεργάζονται σε ένα online περιβάλλον. Προσφέρει ολοκληρωμένη κοινή χρήση ήχου, βίντεο και περιεχομένου και ασφαλείς διαδικτυακές συναντήσεις  από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ή κινητή συσκευή ή συσκευή βίντεο.

Ενδεικτικά περιεχόμενα

 • Βασικά εργαλεία πλατφόρμας
 • Διαμοίραση περιεχομένου (Share Content)
 • Δυνατότητες επισημείωσης σε αρχείο (Annotate)
 • Διαχείριση ασπροπίνακα (Whiteboard)
 • Breakout Rooms
 • Το εργαλείο δημοσκόπησης
 • Μεταφορά και διαμοίραση αρχείων στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης
 1. Η πλατφόρμα e-me

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me για μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι ένα ασφαλές ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, για τη μάθηση, τη συνεργασία, την επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Ενδεικτικά περιεχόμενα

 • Είσοδος, ρυθμίσεις και διαχείριση αρχικής σελίδας
 • Προφίλ Μαθητή/Μαθήτριας & προφίλ Εκπαιδευτικού
 • Επαφές και προσθήκη μελών
 • Προσθήκη/διαχείριση αρχείων
 • Κυψέλες (δημιουργία – αξιοποίηση )
 • Δημιουργία διαδραστικού περιεχομένου με το e-me content
 1. Η πλατφόρμα e-class (η-τάξη)

Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη) αποτελεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική πλατφόρμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς και χρησιμοποιείται καθημερινά στα σχολεία όλης της χώρας. Ανήκει στο οικοσύστημα υπηρεσιών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου από το 2006 μέχρι σήμερα. 

Η Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη παρέχει ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον που ενσωματώνει μια σειρά από εργαλεία διαχείρισης μάθησης, επικοινωνίας, αξιολόγησης και συνεργασίας.  Ειδικότερα, στα μαθήματα της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης μπορούν να περιέχονται, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικά βιβλία, εργασίες, ερωτηματολόγια, διαδραστικές ασκήσεις, συζητήσεις, wikis, πολυμέσα, εργαλεία επικοινωνίας ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης χώρων ζωντανής εξ αποστάσεως διδασκαλίας και συνεργασίας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον της πλατφόρμας η-τάξη, ως πιστοποιημένοι χρήστες μέσω του λογαριασμού τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, οπουδήποτε και αν βρίσκονται και από οποιαδήποτε σταθερή ή φορητή συσκευή (δηλ. σταθερό υπολογιστή, φορητό, ταμπλέτα, κινητό τηλέφωνο).

Ενδεικτικά περιεχόμενα

 • Είσοδος, ρυθμίσεις και διαχείριση αρχικής σελίδας
 • Χαρτοφυλάκιο χρήστη
 • Δημιουργία και ρυθμίσεις μαθήματος
 • Εργαλεία μαθήματος
 • Προσθήκη υλικού στα μαθήματα
 • Προσθήκη/διαχείριση χρηστών

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2Ο : ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ/ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αξιολόγηση μπορεί να οριστεί ως η διαδικασία   αναγνώρισης, αποσαφήνισης και εφαρμογής βάσιμων     κριτηρίων, ώστε να καθοριστεί η αξία ενός πράγματος με   βάση τα παραπάνω κριτήρια  (Fitzpatrick κ.α., 2004).

Η εκπαιδευτική αξιολόγηση (assessment), όπως   ορίζεται από τους Ewell & Reis (2000), είναι μια   διαδικασία που έχει ως επίκεντρο τη μάθηση και   συνίσταται στην παρακολούθηση και την ανάλυση της επίδοσης των εκπαιδευομένων εστιάζοντας στο πρόγραμμα σπουδών με έναν σχεδιασμένο και προγραμματισμένο τρόπο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αξιολόγηση στον τομέα της εκπαίδευσης είχε επικεντρωθεί κυρίως στα τεστ που γινόταν με χαρτί και μολύβι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την είσοδο των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, εμφανίστηκε η ηλεκτρονική αξιολόγηση. Η τεχνολογία σήμερα, προσφέρει νέες ευκαιρίες για καινοτομία στην εκπαιδευτική αξιολόγηση, μέσω μηχανισμών άμεσης ανατροφοδότησης, βαθμολόγησης και μέσω νέων παρεχόμενων εργαλείων. Τα συστήματα ηλεκτρονικής αξιολόγησης έχουν να προσφέρουν πολλά στον τομέα της εκπαίδευσης, αρκεί να υπάρξει ενημέρωση και διάθεση για αλλαγή νοοτροπίας.

Σκοπός του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών  στην προσπάθειά τους για απόκτηση δεξιοτήτων για την παιδαγωγική αξιοποίηση εργαλείων on line αξιολόγησης, ώστε να συνεισφέρει τόσο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, προσωπική και επαγγελματική αναβάθμιση, όσο και στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.   

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Quizizz

Το Quizizz είναι ένα δωρεάν, διαδικτυακό εργαλείο, που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν εύκολα και γρήγορα, παιγνιώδη κουίζ με σκοπό την   αξιολόγηση των μαθητών τους σε πραγματικό χρόνο στη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και με τη μορφή της ανάθεσης εργασίας για το σπίτι χωρίς οι δεύτεροι να χρειάζονται καμία εγγραφή στην πλατφόρμα.

Kahoot

Το Kahoot είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο αξιολόγησης των μαθητών σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα δίνοντας κίνητρο στους μαθητές να προσέχουν και να μελετούν περισσότερο ώστε να πετύχουν καλό σκορ. Το περιβάλλον χρήσης του είναι φιλικό προς τον χρήστη με έντονα χρώματα και διασκεδαστική μουσική.

Quizlet

Το Quizlet είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία τεστ στο ίντερνετ, τα οποία διευκολύνουν τη μελέτη, την εξάσκηση και την απομνημόνευση. Βασίζεται στις flashcards που είναι ένας τρόπος μάθησης διαδεδομένος στους μαθητές και φοιτητές. Οι flashcards  είναι κάρτες στις οποίες γράφεται  μια ερώτηση στη μία όψη τους και η απάντησή της στην άλλη.

Crossword Labs

Το Crossword Labs είναι μία εφαρμογή για σταυρόλεξα που υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα. Είναι ιδιαίτερα απλό στη χρήση του, δεν απαιτεί δημιουργία λογαριασμού και δεν θα σας πάρει πάνω από λίγα λεπτά για να δημιουργήσετε το σταυρόλεξο που επιθυμείτε. Τα σταυρόλεξα αποτελούν ένα ελκυστικό εργαλείο, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3Ο : ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  - ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Σκοπός του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών  στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν  διαδραστικό ψηφιακό υλικό το οποίο θα χρησιμοποιήσουν τόσο στη σύγχρονη όσο  και στην ασύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Liveworksheets

Η εφαρμογή Liveworksheets , μετατρέπει τα παραδοσιακά εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας  (doc, pdf, jpg ...) σε  "διαδραστικά φύλλα εργασίας" με αυτοδιόρθωση. Οι μαθητές, μπορούν να κάνουν τα φύλλα εργασίας online και να στείλουν τις απαντήσεις τους στον/στην εκπαιδευτικό. Τα διαδραστικά φύλλα εργασίας μπορεί να περιλαμβάνουν: ήχους, βίντεο, ασκήσεις μεταφοράς και απόθεσης, αντιστοίχισης, πολλαπλών επιλογών, ασκήσεις ομιλίας, τις οποίες πρέπει να κάνουν οι μαθητές χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο.

Wordwall 

Το Wordwall  είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε δραστηριότητες για τους μαθητές μας. Με τον βασικό λογαριασμό έχουμε στη διάθεσή μας 18 είδη δραστηριοτήτων, 15 εκτυπώσιμες δραστηριότητες και μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι 5 δωρεάν, διαδραστικές δραστηριότητες.

Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε πολλαπλούς λογαριασμούς αξιοποιώντας τα e-mail μιας χρήσης! Με ένα μικρό σχετικά κόστος μπορούμε να αναβαθμίσουμε το λογαριασμό μας.

Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο, με το οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει σταυρόλεξα, ερωτήσεις αντιστοίχισης, παιχνίδια αναγραμματισμού, και πολλά ακόμη με ελάχιστα κλικ στον υπολογιστή. Μπορεί επίσης να βρει απίστευτο έτοιμο υλικό συναδέλφων απ’ όλο τον κόσμο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσει. Το περιβάλλον εργασίας του είναι πλέον διαθέσιμο και στα ελληνικά. 

Learning Apps

Το LearningApps.org είναι μια δωρεάν online σελίδα που υποστηρίζει διαδικασίες μάθησης και διδασκαλίας με μικρά διαδραστικά δομικά στοιχεία πολυμέσων που δημιουργούνται διαδικτυακά και ενσωματώνονται στο μαθησιακό περιεχόμενο. Μπορείς να δημιουργήσεις αλλά και να διαμοιραστείς διάφορα πρότυπα εφαρμογών (ασκήσεις ανάθεσης, δοκιμές πολλαπλών επιλογών κ.λπ.) που είναι διαθέσιμα. Οι εφαρμογές μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε σενάριο διδασκαλίας.

Thinglink

Το thinglink είναι μία διαδραστική εφαρμογή που μας επιτρέπει να προσθέσουμε πληροφορίες (εικόνες, βίντεο, παρουσιάσεις, ήχους, Google docs, σχόλια, χάρτες, ιστοσελίδες) μέσω συνδέσμων πάνω σε μία εικόνα. Για να χρησιμοποιήσουμε το Thinglink θα χρειαστεί να συνδεθούμε στον επίσημο Ιστότοπο, να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό και να συνδεθούμε με τα στοιχεία μας.

                ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


 Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάρια

 • Σύγχρονη  Εκπαίδευση (live streaming, μέσω της πλατφόρμας Webex)
 • Εγγραφές γίνονται δεκτές στο (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Διεύθυνση, Τηλέφωνο & e-mail)
 • Δίδακτρα: 25€ για κάθε σεμινάριο, 55€ για την παρακολούθηση και των 3 σεμιναρίων, Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν
 • Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία (e-book) & Βεβαίωση


   

Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00-18:00)
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)
0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech