Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Επιμορφωτικό Σεμινάριο:

Ειδική Αγωγή και Τέχνη:  Στρατηγικές για την ενσωμάτωση των Τεχνών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

και Δραστηριότητες "Εικαστικής Θεραπείας"


  • Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
  • Σύγχρονη  Εκπαίδευση (live streaming)
  • Ημερομηνίες Διεξαγωγής: Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 (11:00-14:00)
  • Επιμορφώτρια: Αθανασέκου Μαρία, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
  • Δίδακτρα: 50€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 40€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
  • Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Στόχος του σεμιναρίου είναι η αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες έτσι ώστε οι δεξιότητές τους να αναπτυχθούν μέσα από τη φαντασία, τη συναίσθηση και τη δική τους έκφραση. Αποτελεί παραδοχή πλέον πως η ενσωμάτωση των τεχνών έχει μια εμβληματικά θετική επίδραση στους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Robinson, 2013).

Η έρευνα έχει καταδείξει ότι τα παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες συμπεριφέρονται και αντιδρούν μέσα από μια ποικιλία τρόπων (Joosa, 2012·Nind, Flewitt & Payler, 2011). Η τέχνη μπορεί να συμβάλλει σε μια αξιοσημείωτη γνωστική εξέλιξη είτε ο μαθητής ανήκει στο Φάσμα του Αυτισμού είτε έχει Σύνδρομο Down, μαθησιακές δυσκολίες κλπ. Η τέχνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές όλων των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες (Seidel, Tishman, Winner, Hetland και Palmer, 2009) η ενσωμάτωση  των τεχνών στην εκπαίδευση είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας καθώς ο ενεργός ρόλος του μαθητή αλλά και η σύνδεσή του με τη σχολική ζωή και την ζωή εκτός σχολείου επιστρέφει πολλά και ωφέλιμα αποτελέσματα (Glass, Meyer & Rose, 2013).

Ο Eisner (2002) αναλύει πως οι αισθήσεις, μέσω της επαφής με την τέχνη, καλλιεργούν την ικανότητα της συναίσθησης και της συνείδησης και συμβάλλουν στη διερεύνηση και ανακάλυψη του κόσμου, των σχέσεων, της επικοινωνίας και της κοινωνικής λειτουργικότητας, πραγματοποιώντας σύνδεση της τέχνης με τις αισθήσεις, τη μάθηση, την αισθητική, τον πολιτισμό και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

Οι Eisner (2002) και McLean (2008) κατέδειξαν ότι μέσω της τέχνης ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να αποδώσει με τρόπο συμβολικό τα βιώματα του, τις εμπειρίες, τα συναισθήματα του, τις ιδέες και τις εντυπώσεις του. Δίχως φαντασία, δίχως συμβολική ζωή υποβιβαζόμαστε ως προσωπικότητες και στερούμαστε ένα σημαντικό δώρο για την εξέλιξή μας.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η συμβολή της τέχνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχοσυναισθηματική ολοκλήρωση του ανθρώπου, καθώς μέσω αυτής τα άτομα  μπορούν να αναπτυχθούν ολόπλευρα.

Η επαφή με κάθε μορφή τέχνης εκτός από την αισθητική εμπειρία που προσφέρει στο άτομο, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη πνευματικών δεξιοτήτων οι οποίες αντανακλώνται και στη διαχείριση πρακτικών ζητημάτων. Η τέχνη εκφράζει τη λειτουργία της ψυχής, της εσωτερικής μας ζωής. Είναι πολύ σημαντικότερη από μια απασχόληση ‘ελεύθερου χρόνου’, από ένα ‘χόμπυ’ ή μια ανάλαφρη ενασχόληση των παιδιών.

Ο Φιλιπ Πούλμαν τονίζει ότι:

«τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τροφή, η ζημιά γίνεται γρήγορα ορατή. Αν δεν αφήσεις ένα παιδί να έχει καθαρό αέρα και παιχνίδι, η ζημιά είναι επίσης ορατή, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί αγάπη, η ζημιά μπορεί να μην είναι φανερή για μερικά χρόνια, αλλά είναι μόνιμη.

Αλλά αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, η ζημιά δεν είναι τόσο εύκολα ορατή. Είναι εκεί όμως. Τα σώματα τους είναι αρκετά υγιή. Μπορούν να τρέξουν και να πηδήξουν και να κολυμπήσουν και να φάνε λαίμαργα και να κάνουν πολύ θόρυβο, όπως έκαναν πάντα τα παιδιά, αλλά κάτι λείπει»

 Ανάμεσα σε άλλα θέματα, στο σεμινάριο θα συζητηθούν τα εξής:

  • Θεωρητικές προσεγγίσεις σχετικά με τον ρόλο των Τεχνών στην εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση και αισθητική εμπειρία
  • Η σημασία της συμβολικής ζωής (επίλυση φανταστικών προβλημάτων)
  • Η θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης του  Gardner και ο ρόλος των Τεχνών στην εκπαίδευση
  • Η ενσωμάτωση των Τεχνών στην Ειδική Αγωγή και ο ρόλος του Ειδικού Παιδαγωγού
  • Θέατρο και Ειδική Αγωγή
  • Μουσική και Ειδική Αγωγή
  • Εικαστικές Τέχνες και Ειδική Αγωγή
  • Χορός και Ειδική Αγωγή
  • Επίσης θα γίνει αναφορά στο ρόλο της Εικαστικής Θεραπείας στην Ειδική Εκπαίδευση και βιωματικό εργαστήριο, θα δοθούν ιδέες και προτάσεις αξιοποίησης τεχνικών της Εικαστικής Θεραπείας στην τάξη.


Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
  • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εντός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech