Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Κυριακή, 26 Μάρτιος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Σχολείο: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας της Καινοτομίας και της Δημιουργικής Σκέψης στους Μαθητές

  • Διάρκεια: 10 ώρες
  • Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
  • Σύγχρονη  Εκπαίδευση (live streaming)
  • Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 30 & Κυριακή 31/10/21 (10:00-14:00)
  • Δίδακτρα: 55€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 45€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
  • Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
  • Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Δρ. Μελίνα Μουρτζιάπη, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
  • Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική

Περιγραφή Σεμιναρίου

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας της Καινοτομίας και της Δημιουργικής Σκέψης στους Μαθητές

Έρευνες καταδεικνύουν ότι η παρακολούθηση μαθημάτων, σε τομείς περί δημιουργικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, συμβάλλει στην απόκτηση  επιχειρηματικών δεξιοτήτων και σαφώς ενισχύει την απασχολησιμότητα όσων τα παρακολουθούν. Πέρα από αυτό, η επένδυση στην επιχειρηματική εκπαίδευση υπόσχεται μακροπρόθεσμα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη. Ανεξαρτήτως του αν οι μαθητές προχωρήσουν στην ίδρυση εταιρειών ή κοινωνικών επιχειρήσεων, οι νέοι που επωφελούνται από την επιχειρηματική μάθηση αναπτύσσουν γνώσεις και βασικές δεξιότητες, αλλά και την απαιτούμενη επιχειρηματική νοοτροπία που τους βοηθάει να μετατρέπουν τις ιδέες τους σε πράξη.

 Τα εν λόγω εργαστήρια επενδύουν στην ανάπτυξη κουλτούρας και στρατηγικής για τη Καινοτομία  και  την Επιχειρηματικότητα. Η διδασκαλία και εκμάθηση θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας, εισάγει νέους τύπους γνώσης, νέα ζητήματα μεθόδων διδασκαλίας καθώς και νέες δεξιότητες για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας. Ο  μαθητής είναι ανάγκη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που συνδέονται με τις τεχνολογικές αλλαγές και την παγκοσμιοποίηση των αγορών αλλά και να αναπτύξει και νέους τύπους γνώσης, όπως:

  • γνώση διαχείρισης φυσικών και ανθρώπινων πόρων.
  • γνώση δράσης στο πλαίσιο συνεργασιών.
  • γνώση απόκτησης και διαχείρισης νέων ικανοτήτων.

 Τα συγκεκριμένα εργαστήρια υποστηρίζουν το ρόλο της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της παροχής ειδικής γνώσης και εμπειριών αλλά και της ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων με στόχους:

  • την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τη μεγαλύτερη αποδοχή τους ως σημαντικών κυττάρων της οικονομικής δραστηριότητας.
  • την έμφαση στην έννοια των υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών, που βοηθά ώστε η επιχειρηματική σταδιοδρομία να γίνει η ελκυστικότερη επιλογή
  • τον πολλαπλασιασμό των νέων που επιλέγουν επιχειρηματική δραστηριότητα, την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας νεοφυών επιχειρήσεων και την αύξηση της αυτοαπασχόλησης.
  • την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, της οικονομικής ανταμοιβής και την ικανοποίηση των ατόμων.
  • την αύξηση των ωφελειών για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, από τη στελέχωση με νέους που διαθέτουν επιχειρηματική νοοτροπία και δεξιότητες.
  • την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νέων και την αύξηση της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικής υπευθυνότητάς τους.
  • τη βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής και οικονομικής ένταξης για ειδικές ομάδες πληθυσμού με προβλήματα πρόσβασης στον κόσμο της εργασίας.

Τα μαθήματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα στοχεύουν:

  • στην ενίσχυση των προσωπικών χαρακτηριστικών (δημιουργικότητα, ανάληψη πρωτοβουλιών και αυτοδυναμία)
  • στις αυτόνομες και ενεργητικές μορφές μάθησης (περιλαμβάνει παιχνίδια ρόλων, παρουσίαση απλών παραδειγμάτων, συμμετοχή σε ένα σχέδιο, επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις κ.ά.).
  • την πρόωρη γνώση για την οικονομική ζωή και κατανόηση για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία.
  • στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με την αυτοαπασχόληση και την επιχειρηματικότητα.
  • στη συνειδητοποίηση ότι εκτός από την εξαρτημένη εργασία υπάρχει και ο δρόμος του επιχειρηματία.
  • στη μέθοδο learning-by-doing (π.χ. μέσω της ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων προσομοίωσης).

 Αναλυτικότερα, εκτός από τα παραπάνω, στα εν λόγω εργαστήρια, θα τεθούν οι βάσεις για μια ουσιαστική σχέση των παιδιών  με την  ανάπτυξη της επιχειρηματικής νοοτροπίας. Επομένως, θα αναλυθούν οι ορισμοί και θα  υλοποιηθούν ασκήσεις και δραστηριότητες που θα προωθούν και θα εκπαιδεύουν το κοινό στη Δημιουργικότητα, Στην Ανάπτυξη Ηθικής σκέψης, οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης, στην Αυτογνωσία και την Αυτοαποτελεσματικότητα, στη Κινητοποίηση του εαυτού και στην επιμονή στόχο, στο Προγραμματισμός και διαχείριση στόχων, στη Διαχείριση της Αβεβαιότητας, της Ασάφειας και  της Πρόβλεψης και Διαχείρισης κινδύνου, στη Συνεργασία σε ομάδα και στη Συνεργατικότητα, και την Εμπειρική μάθηση.

 Τέλος στα εργαστήρια, θα διδαχθούν οι μέθοδοι και  οι τρόποι προσέγγισης  των παραπάνω εννοιών στους εκπαιδευτικούς ώστε να  υποστηρίξουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας στους μαθητές τους  ενισχύοντας την επιχειρηματική νοοτροπία. Τα παιδιά αγαπούν την ανακάλυψη και αποκωδικοποίηση  με την σωστή καθοδήγηση, διότι τους δίνεται η ευκαιρία μέσα από την εμπειρική μάθηση και την καθημερινή διδακτική ρουτίνα που ακολουθείται στο σχολείο να  διδαχτούν « επιχειρηματικές δεξιότητες ζώης» με διασκεδαστικό τρόπο που τους θυμίζει παιχνίδι, με τη διαδραστική συμμετοχή των  εκπαιδευτικών.


Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Δρ. Μελίνα Μουρτζιάπη, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

H Mελπομένη (Μελίνα) Μουρτζιάπη είναι Phd.c της σχολής Εκπαίδευσης και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, και δραστηριοποιείται στο χώρο της Εκπαιδευτικής Έρευνας. Είναι Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Eκπαιδεύτρια Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επαγγελματικός Σύμβουλος, Ψυχοπαιδαγωγός, Assessor - Practitioner Coach και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.  Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως ΕU projects Coordinator, Learning & Development Officer, Programme Director, ΗR Recruiter, Trainer και Ερευνήτρια. Επιπλέον, έχει διδάξει  σε  Πανεπιστήμια, σε Δημόσια  και Ιδιωτικά  Ινστιτούτα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) και σε Κολλέγια, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έχει αναλάβει εκπαιδεύσεις πολύ-επιχειρησιακών και μονο- επιχειρησιακών προγραμμάτων και εκπαιδεύσεις πιλοτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκών Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων. Ακόμη, έχει υπάρξει Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), αναλαμβάνοντας Επιστημονική και Διοικητική υποστήριξη Ευρωπαϊκών Έργων όπως η Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Εφήβων και Ενηλίκων. Το έργο της περιλαμβάνει  επίσης την υποστήριξη δράσεων του Δικτιού Euroguidance. Διαθέτει πείρα στο Σχεδιασμό και Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και αποδεδειγμένες ικανότητες στη Σύνταξη και Διαχείριση Επιχορηγήσεων, στη Διαχείριση έργων και προγραμμάτων και στην Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Προσωπικού Εταιρειών που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά υπόβαθρα όπως πχ. Άτομα με αναπηρίες, φυλετικά και εθνικά ποικίλους πληθυσμούς, δίγλωσσους μαθητικούς πληθυσμούς, κα. Είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΚΠΑ/ΕΛΚΕ, στο μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ, στο μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας του ΕΟΠΠΕΠ, στο μητρώο διδασκόντων Κολεγίων, ενώ είναι Τακτικό  μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ). Επιπλέον, έχει Πιστοποιηθεί στην χρήση  ψυχομετρικών εργαλείων όπως το wisc 3 και  είναι γνώστης γραφής Βraille (μη βλεπόντων). Έχει συγγράψει επιστημονικά συγγράμματα και άρθρα, και το έργο της περιλαμβάνει, εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα  Δια βίου Εκπαίδευσης και Δια βίου Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού  Προσανατολισμού, Ανάπτυξης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων και Αναπήρων, Διαπολιτισμικής  Εκπαίδευσης και Ψυχοπαιδαγωγικής,  καθώς  και Ετερότητας και Ένταξης

 Παρέχονται:

  • Σημειώσεις
  • Βιβλιογραφία
  • Βεβαίωση

Επικοινωνία

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
  • e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech