Μαθησιακές Δυσκολίες και Αρχαία Ελληνικά
- Διάρκεια: 10 ώρες
- Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
- Σύγχρονη Εκπαίδευση (live streaming)
- Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 20 και Κυριακή 21/11/21 (10:00-14:00)
- Δίδακτρα: 50€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 40€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
- Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Επιμορφώτρια: Παπαναστασίου Αικατερίνη, Φιλόλογος, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Περιγραφή Σεμιναρίου
Στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών (στο εξής α.ε.) μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται συχνά αντιμέτωποι με πλήθος δυσκολιών. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να πηγάζουν είτε από τη φύση του μαθήματος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό διδάσκεται, είτε από τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν οι μαθητές στη μάθηση ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (στο εξής ΜΔ) στη γραφή, την ανάγνωση, την ορθογραφία και το συντακτικό της Νέας Ελληνικής. Μάλιστα, όσον αφορά στους μαθητές με ειδικές ΜΔ, οι δυσκολίες τους εντείνονται ιδιαίτερα μέσα στο αρχαίο κείμενο, στους κανόνες του πολυτονικού συστήματος, στις διαφορετικές πτώσεις των ουσιαστικών και επιθέτων, στη διαφορετική κλίση των ρημάτων από αυτήν της νέας ελληνικής κ.λπ. Έτσι, οι μαθητές με ΜΔ δημιουργούν μαθησιακά κενά, τα οποία συν τω χρόνω γιγαντώνονται με αποτέλεσμα να αδυνατούν να παρακολουθήσουν την ύλη των επόμενων τάξεων.
Η/Ο σύγχρονη/-ος εκπαιδευτικός, απ’ την πλευρά του, καλείται να σκεφτεί τρόπους αξιοποίησης τυχόν ευελιξίας που του προσφέρει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών (στο εξής ΑΠΣ) για την προσαρμογή της διδασκαλίας του μαθήματος στα “μέτρα” των μαθητών του. Παράλληλα, έρχεται αντιμέτωπη/-ος με την πρόκληση της ένταξης “εναλλακτικών” τρόπων προσέγγισης στο μάθημα των α.ε., όπως, για παράδειγμα, της διαφοροποιημένης διδασκαλίας στο πλαίσιο της θεωρίας του εποικοδομισμού.
Για τους μαθητές με ειδικές ΜΔ η διαφοροποιημένη διδασκαλία (στο εξής ΔΔ) μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια, στο βαθμό που η διδασκαλία και η αξιολόγηση με πολλαπλούς τρόπους και επίπεδα ταιριάζουν απόλυτα με τα μαθησιακά χαρακτηριστικά των παιδιών. Επιπλέον, όταν σε μια τάξη εφαρμόζεται ΔΔ όλοι οι μαθητές μπορεί να ασχολούνται με διαφορετικό υλικό ή να συμμετέχουν σε διαφορετικές ομάδες με αποτέλεσμα να μη θεωρείται κανένας τρόπος εργασίας ειδικός, και άρα να μην ξεχωρίζουν και στιγματίζονται τα παιδιά με ειδικές ΜΔ.
Στο παρόν σεμινάριο θα εστιάσουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των α.ε., όταν απευθύνονται σε μαθητές με ειδικές ΜΔ, παρέχοντας θεωρητικές γνώσεις στο ζήτημα των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και τεχνικές προσέγγισης του μαθήματος για την εκπαίδευση μαθητών με ειδικές ΜΔ. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, θα επιχειρήσουν να μυήσουμε τους εκπαιδευτικούς σε αυτές τις τεχνικές αποσκοπώντας στην εφαρμογή τους και την ενίσχυση της διδακτικής τους ικανότητας να προσεγγίζουν όσο πιο αποτελεσματικά το μάθημα.
Θεματικές
- Ειδικές μαθησιακές Δυσκολίες- οριοθέτηση
- Διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σε μαθητές με ΜΔ
- Διαφοροποιημένη διδασκαλία- Περιεχόμενο και στρατηγικές
- Παραδείγματα ή και σχέδια μαθήματος
- Εργαστήριο
Στόχοι του σεμιναρίου
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, αναμένεται οι εκπαιδευόμενοι:
- να κατανοούν το περιεχόμενο των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών,
- να προσαρμόζουν τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και
- να οργανώνουν κατάλληλα τη διδασκαλία τους για μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Σε ποιους απευθύνεται:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους, σε φιλολόγους ΕΑΕ και σε φοιτητές/-τριες φιλοσοφικών σχολών, που θέλουν να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση στα ζητήματα των μαθησιακών δυσκολιών και αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους προσέγγισης του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών σε μαθητές με ειδικές ΜΔ.
Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Παπαναστασίου Αικατερίνη
Φιλόλογος, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Η Αικατερίνη Παπαναστασίου είναι Φιλόλογος και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων της μη Τυπικής Μάθησης από τον ΕΟΠΠΕΠ. Έχει εξειδικευτεί στη Διδακτική των Φιλολογικών Μαθημάτων, τη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Έχει εργαστεί ως γενική συντονίστρια και υπεύθυνη για την παρουσίαση προγράμματος Erasmus+, εργαστηρίων αφήγησης- δημιουργικής γραφής και την υποστήριξη δράσεων διακρατικού προγράμματος, πρότζεκτ το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο καλών πρακτικών για την τριετία 2016- 2018 από την εθνική ομάδα συντονισμού Erasmus+ Επιπλέον, έχει εργαστεί ως Εκπαιδεύτρια μεταναστών, κρατουμένων- πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό σε προγράμματα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. καθώς και ως Φιλόλογος και Εκπαιδεύτρια Ρητορικής στον Όμιλο Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» (Saint Paul). Έχει συνεργαστεί (εξωτερικός συνεργάτης), επίσης, με την Ένωση Μικρασιατών Θήβας (ΕΜΘ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε προγράμματα εμψύχωσης μουσειακών προγραμμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας για παιδιά της Α'βάθμιας εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις της και τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, στη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων καθώς και στην κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων μάθησης για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.
Επικοινωνία
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Πληροφορίες - Εγγραφές:
- Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
- e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)