Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech
Σάββατο, 25 Μάρτιος 2023
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Επιμορφωτικό Σεμινάριο:

Η Τέχνη στην Εκπαίδευση: Από το Σχολείο στο Μουσείο μέσω της Δημιουργικής Μάθησης

 112

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Στο σεμινάριο θα γίνει μια μικρή εισαγωγή στη Μουσειακή Εκπαίδευση (Βασικές Αρχές Iστορία του θεσμού του μουσείου και in situ Εκπαίδευση) και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ένα παράδειγμα προσέγγισης των έργων τέχνης  και των Μουσειακών Εκθεμάτων με τίτλο: ώς "διαβάζουμε" έναν πίνακα και πώς "ακούμε" ένα άγαλμα".

 

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην τέχνη είναι μεγάλης και ζωτικής σημασίας, τόσο για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, όσο και για την αισθητική τους καλλιέργεια.  Όλες οι εκφάνσεις της τέχνης είναι οι πιο σταθεροί και πιστοί συνοδοιπόροι των παιδιών καθώς μεγαλώνουν και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους μέσα από αυτό το χαρούμενο και πολύχρωμο καλειδοσκόπιο, μέσα από το παιχνίδι, την τέχνη και την αγάπη.

Ο ρόλος της τέχνης στην εξέλιξη των παιδιών είναι καίριας σημασίας. Η οπτική ευαισθησία, η παρατηρητικότητα, η ενσυναίσθηση, η διαχείριση προβλημάτων, η επαφή με το συναίσθημα, η αυτοεκτίμηση, η ιστορική γνώση, η αισθητική καλλιέργεια, η αφομοίωση και εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μόνο λίγα από τα οφέλη της επαφής των παιδιών μαζί της.

Εκτός από την ίδια τη δημιουργία, η ενεργή συμμετοχή των μαθητών την αποκρυπτογράφηση των έργων είναι ο τρόπος για να έρθουν κοντά της και να σχετιστούν μαζί της. Στο σεμινάριο θα δοθούν κλειδιά και τρόποι προσέγγισης στους εκπαιδευτικούς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα παιδιά αγαπούν την ανακάλυψη και αποκωδικοποίηση των συμβόλων με την σωστή καθοδήγηση, διότι τους δίνεται η ευκαιρία με έναν διασκεδαστικό τρόπο που τους θυμίζει παιχνίδι, να ξετυλίξουν το νήμα της ιστορίας που κάθε ένα έργο θέλει να τους αφηγηθεί. Μέσα από τη ζωντανή, διαδραστική συμμετοχή των μαθητών, οι πίνακες, τα γλυπτά τα κτίρια θα αφηγηθούν την ιστορία τους.


Πληροφορίες - Εγγραφές

  • Διάρκεια: 2 ώρες
  • live μετάδοση από το κανάλι του ΑΙΕ στο You tube
  • Ημερομηνία Διεξαγωγής: Κυριακή 12/12/21 (11:00-13:00)
  • Δίδακτρα: H παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν
  • Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
  • Επιμορφώτρια: Δρ. Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης
  • Η Δρ. Μαρία Αθανασέκου είναι Ιστορικός Τέχνης και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο και το Frederick University. Επίσης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, το Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σε άλλα πανεπιστήµια. Είναι µέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής οµάδας COST Action µε την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ελλάδας. Δίνει διαλέξεις για θέµατα Ιστορίας Τέχνης σε ποικίλους φορείς, συµµετέχει µε ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, άρθρα της έχουν δηµοσιευτεί σε επιστηµονικά περιοδικά, έχει γράψει κεφάλαια σε βιβλία και έχουν εκδοθεί δύο βιβλία της σε ηλεκτρονική µορφή. Τα επιστηµονικά της ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδυάζει πάντα µε γνώµονα την τέχνη, τη θεραπεία και την εκπαίδευση. Έχει µετεκπαιδεύσεις και επιµορφώσεις στην Εικαστική Θεραπεία, την Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία, Νευρολοψυχολογία κ.ά. Η προσέγγιση της στην τέχνη είναι διαθεµατική καθώς δανείζεται από αδερφές επιστήµες φιλοδοξώντας και ελπίζοντας τη δηµιουργία σχέσης των φοιτητών/εκπαιδευόµενων µε την τέχνη. Της αρέσει να αφηγείται ιστορίες της τέχνης, να µοιράζεται και να επικοινωνεί µέσω της εικόνας. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει µεγάλη δύναµη και ιστορίες να µας πει, πολλές, αν όχι όλες, µας αφορούν ή θα µας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής µας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό µας πεδίο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα, δωρεάν, από το κανάλι του ΑΙΕ στο YOUTUBE.

https://www.youtube.com/channel/UCXrxfoczq44OtvVf1U8q9hw 

Αν θέλετε να πάρετε βεβαίωση και σημειώσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ & E-MAIL)

στο

Πληροφορίες - Εγγραφές:

  • Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
  • e-mail:

0
0
0
s2smodern

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα 10:00 - 18:00
Τρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη 10:00 - 18:00
Πέμπτη 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 18:00
Σάββατο Εκτός Ωραρίου
Κυριακή Εκτός Ωραρίου

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech