Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Θεματικός Κύκλος: Ψηφιακή Εκπαιδευτική Τεχνολογία
Μαθησιακός Σχεδιασμός για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων:
Online Εργαλεία για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και πλήρους μαθησιακού σεναρίου.
Αξιοποίηση πόρων από το Διαδίκτυο για εκπαιδευτική χρήση.
- Διάρκεια: 10 ώρες
- Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
- Σύγχρονη Εκπαίδευση (live streaming)
- Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 (10:00-14:00)
- Δίδακτρα: 40€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 30€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
- Εγγραφές στο ΕΝΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
- Παρέχονται: Ιστογραφία - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Επιμορφωτής: Δρ. Σωτηρόπουλος Δημήτριος
- Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
- Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν: Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές, πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ ή Κολεγίων,
Περιγραφή Σεμιναρίου
Το ζήτημα του μαθησιακού σχεδιασμού, του αναλυτικού σχεδιασμού της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον/την εκπαιδευτικό δηλαδή, είναι κρίσιμη και απαραίτητη δεξιότητα σε εποχές πανδημίας και μη. Ο μαθησιακός σχεδιασμός μπορεί να καλλιεργηθεί και να κατακτηθεί ως δεξιότητα και τα όποια αναδυόμενα κενά ή ζητήματα προβληματισμού ως προς την διδακτική πράξη υπάρχουν, σταδιακά και με την εμπειρία μπορούν να εξαλειφθούν.
Αν και παρέχονται σημαντικές πληροφορίες και υλικό από τους επίσημους δικτυακούς τόπους (aesop.iep.edu.gr, sch.gr, ebooks.edu.gr,…) εντούτοις είναι κρίσιμο και πολλαπλώς ωφέλιμο για τον/την εκπαιδευτικό να μπορεί να σχεδιάζει (και να αναπροσαρμόζει) την εκπαιδευτική διαδικασία που ο/η ίδιος/α θα υλοποιήσει με περιεχόμενο κατάλληλο και χρήσιμο για τους μαθητές/τριές τους/της. Έτσι αν ο/η εκπαιδευτικός καταστεί ικανός/η στο να σχεδιάζει την εκπαιδευτική διαδικασία, θα μπορεί και να την υλοποιεί αποτελεσματικά μιας και θα είναι δικό του/της έργο. Δικό του/της έργο επίσης σημαίνει πως το γνωρίζει καλά, το έχει σχεδιάσει με βάση τις ικανοτήτων του/της, και (αν έχει σχεδιαστεί σωστά) θα πρέπει να είναι συμβατό με τις ανάγκες των μαθητών/τριων του.
Φυσικά, η γνώση των θεωριών μάθησης και των κατάλληλων διδακτικών στρατηγικών (γενική διδακτική), καθώς και η βαθιά γνώση του γνωστικού αντικειμένου (που θα διδαχθεί από τον/την εκπαιδευτικό), αποτελούν προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να σχεδιάσει και φυσικά να εκτελέσει μια οποιαδήποτε διδασκαλία της ειδικότητάς του.
Επιπλέον ιδιαιτέρως σημαντικά για έναν/μια ενεργό/η εκπαιδευτικό είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων σχετικών με τις διαδικασίες αναζήτησης, εύρεσης και ανάκτησης εκπαιδευτικού και αυτό-επιμορφωτικού υλικού (θεωρία γνωστικού αντικειμένου, σχέδια μαθήματος, εκπαιδευτικό λογισμικό, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις,…) που θα χρησιμοποιήσει κατά τον μαθησιακό σχεδιασμό του εκάστοτε αντικειμένου με το οποίο θα ασχοληθεί στην τάξη. Κάτι που είναι πολύ χρήσιμο εν γένει αλλά και που θα τον/την βοηθήσει στο να εξελίσσεται και ο/η ίδιος/α ως επαγγελματίας εκπαίδευσης.
Μέσα από παραδείγματα και online εφαρμογές -καθώς και πολλές δοκιμές- οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο, θα γνωρίσουν τα παραπάνω, ώστε να μπορούν να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα στο μέλλον.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι επιμορφούμενοι μετά το πέρας του διήμερου σεμιναρίου θα είναι σε θέση να:
- μπορούν να διαχωρίσουν εννοιολογικά βασικές έννοιες σχετικές με τον μαθησιακό σχεδιασμό
- αντιλαμβάνονται την έννοια του σεναρίου και της σύνδεσής του με τον μαθησιακό σχεδιασμό
- χρησιμοποιούν online εργαλεία δημιουργίας και επεξεργασίας μαθησιακού σεναρίου
- χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία για να βρίσκουν γρήγορα, έγκυρο και κατάλληλο για τις ανάγκες τους (δικές τους και των μαθητών /τριών τους) εκπαιδευτικό υλικό
- αναγνωρίζουν την αξία των πνευματικών δικαιωμάτων και των creative commons (CC)
- ανακτούν το εκπαιδευτικό υλικό που βρήκαν με ευκολία
- μοιράζονται με τους συναδέλφους τους το εκπαιδευτικό υλικό που βρήκαν ή/και δημιούργησαν
- σχεδιάζουν μια (απλή) μαθησιακή διαδικασία (και) στην ειδικότητά τους
Ενότητες Σεμιναρίου
1ο Μέρος - 1η ημέρα (Βασική θεωρία και γνωριμία με online εργαλεία για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και πλήρους μαθησιακού σεναρίου)
- Θεωρίες Μάθησης και Διδακτικές Στρατηγικές
- Ταξινομίες Διδακτικών Στόχων / δεξιοτήτων
- Μαθησιακός -διδακτικός - εκπαιδευτικός σχεδιασμός
- Εκπαιδευτικό / Μαθησιακό Σενάριο - Σχέδιο Μαθήματος
- Αποθετήρια Σεναρίων
- Online Εργαλεία Δημιουργίας Σεναρίων
- Πλατφόρμα δημιουργίας Μαθησιακού Σεναρίου : Ε.Β.ΡΗ.Κ.Α
- 2οΜέρος - 2η ημέρα (Μαθησιακός Σχεδιασμός στην πράξη)
- Σύντομη αναφορά στα πνευματικά δικαιώματα και στα creative commons (cc)
- Εργαλεία Αναζήτησης και εύρεσης εκπαιδευτικού υλικού -Σύνθετη Αναζήτηση
- Τρόποι και εργαλεία ανάκτησης εκπαιδευτικού υλικού
- Τρόποι και εργαλεία παρουσίασης εκπαιδευτικού υλικού
- Εργαλεία εκπαιδευτικής συνεργασίας
- Σχεδιάζω το δικό μου σενάριο μάθησης
Επιμορφωτής: Σωτηρόπουλος Δημήτριος
Ο Δημήτριος Ι. Σωτηρόπουλος είναι Φυσικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και διδάκτωρ Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στις Φυσικές Επιστήμες, από το Παιδαγωγικό τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κυρίαρχο ρόλο κατέχει η διερεύνηση της -μαθησιακά ωφέλιμης- ενσωμάτωσης κάθε μορφής ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Δημήτριος Σωτηρόπουλος έχει (ανάμεσα στα άλλα) διδάξει τα γνωστικά αντικείμενα της «Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας» και της «Πληροφορικής στην Εκπαίδευση», στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. στο μεταπτυχιακό STEM της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε καθώς και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών) από το ακαδημαϊκό έτος 2001 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα έχει διδάξει από το σχολικό έτος 1999-2000 μέχρι και το 2019-2020: τα γνωστικά αντικείμενα του κλάδου ΠΕ04 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και το γνωστικό αντικείμενο της πληροφορικής στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη μετά-δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση. Ενδιαφέρεται επίσης έντονα για την εκπαιδευτική ρομποτική και την μεθοδολογία STEaM διδάσκοντας σχετικά αντικείμενα και υποστηρίζοντας μαθητές και μαθήτριες σε αγώνες και μαθητικές αγωνιστικές ολυμπιάδες για πάνω από δέκα χρόνια.
Τέλος έχει επίσης έντονα ασχοληθεί με την υλοποίηση του 1:1 iPad οικοσυστήματος στην μαθητική τάξη αλλά και την αξιοποίηση του iPad στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι επιμορφωτής εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες πρώτου και δευτέρου επιπέδου (από τη πιλοτική φάση το 2002) και έχει επίσης διδάξει στα ΠΑ.Κ.Ε. (Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης Επιμορφωτών) επιμορφώνοντας τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στα θέματα των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών και της εφαρμογής τους στη τάξη.
Έχει παράλληλα συμμετοχή σε Ερευνητικά Ευρωπαϊκά προγράμματα και στην παραγωγή διαφόρων τίτλων εγκεκριμένου εκπαιδευτικού λογισμικού για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι αξιολογητής εκπαιδευτικού υλικού και λογισμικού στα πλαίσια προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Η Φυσική με Πειράματα» της πρώτης Γυμνασίου (2013) και έχει συμμετοχή σε διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις (με αντικείμενο την ψηφιακή εκπαιδευτική τεχνολογία και τη διδακτική των φυσικών επιστημών) και έχει συγγράψει διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο με θέμα την ψηφιακή εκπαιδευτική τεχνολογία και την χρήση της στη διδασκαλία
Επικοινωνία
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Πληροφορίες - Εγγραφές:
- Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
- e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)