Συνεργατική μάθηση & Ενεργός συμμετοχή: Η τεχνική Jigsaw
Διδακτικές εφαρμογές στα φιλολογικά μαθήματα και ανάπτυξη δραστηριοτήτων
με βάση τη συγκεκριμένη τεχνική
- Διάρκεια: 10 ώρες
- Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
- Σύγχρονη Εκπαίδευση (live streaming)
- Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 09 και Κυριακή 10/04/22 (10:00-14:00)
- Δίδακτρα: 50€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 40€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
- Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Επιμορφώτρια: Παπαναστασίου Αικατερίνη, Φιλόλογος, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Περιγραφή Σεμιναρίου
Η Συνεργατική Συναρμολόγηση (Jigsaw) (Aronson & Bridgeman, 1979∙ Aronson & Patnoe, 1997) συνιστά μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές για την προώθηση της συνεργασίας, της ενεργού συμμετοχής και της συζήτησης μεταξύ των μελών μιας κοινότητας (Blocher, 2005). Από πορίσματα ερευνών για τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει ο άνθρωπος (Tomlinson & Eidson, 2003) προκύπτει -μεταξύ άλλων- ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κοινωνικός. Η συνεργασία προωθεί την κατανόηση και τις υψηλές γνωστικές λειτουργίες, γεγονός το οποίο ωθεί τον σύγχρονο εκπαιδευτικό στο να επιλέξει στρατηγικές όπως αυτή του Jigsaw. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο puzzle κάθε κομμάτι- μαθητής είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την επιτυχή συμπλήρωση και το σχηματισμό της συνολικής εικόνας (επίλυσης προβλήματος ή ολοκλήρωσης του έργου που έχει ανατεθεί στους μαθητές).
Για τον εκπαιδευτικό που εφαρμόζει διαφοροποιημένη διδασκαλία συνιστά μια στρατηγική για τη διαφοροποίηση της επεξεργασίας με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
Πλεονεκτήματα από την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής:
(α) Είναι ένας αποδοτικός και πρακτικός τρόπος για την απόκτηση νέων γνώσεων και τη σε βάθος κατανόηση ενός θέματος, μιας έννοιας ή μιας (υπο)ενότητας, οπότε και προσφέρεται αρκετά για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.
(β) Οι μαθητές/-τριες μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά.
(γ) Το χαρακτηριστικό αυτού του μοντέλου είναι η αλληλεξάρτηση των μελών της κάθε ομάδας καθώς ο καθένας διδάσκει και διδάσκεται από τους άλλους (δημιουργία experts) ενώ υποχρεώνεται να δείξει ιδιαίτερη προσοχή αφού στο τέλος θα εξεταστεί σε όλες τις υπο-ενότητες.
(δ) Η αναγνώριση της αξίας του κάθε μέλους της ομάδας και ο αλληλοσεβασμός που αναπτύσσεται μέσα από την αλληλεπίδραση που απαιτεί η συγκεκριμένη τεχνική.
Θέματα
- Η σημασία της συνεργατικής μάθησης (ιδιαίτερη μνεία στην στρατηγική Jigsaw) για την προώθηση της κατανόησης και των υψηλών γνωστικών λειτουργιών των μαθητών
- Παρουσίαση μαθησιακών αποτελεσμάτων από την εφαρμογή της στρατηγικής Jigsaw σε φιλολογικά μαθήματα
- Διδακτικές εφαρμογές με αξιοποίηση της στρατηγικής Jigsaw στα φιλολογικά μαθήματα και ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βάση τη συγκεκριμένη τεχνική
Σε ποιους απευθύνεται:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους, σε φιλολόγους ΕΑΕ και σε φοιτητές/-τριες φιλοσοφικών σχολών που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την τεχνική Jigsaw σε μία προσπάθεια να αναζητήσουν αποτελεσματικότερους τρόπους μάθησης για τους μαθητές τους.
Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Παπαναστασίου Αικατερίνη
Φιλόλογος, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Η Αικατερίνη Παπαναστασίου είναι Φιλόλογος και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων της μη Τυπικής Μάθησης από τον ΕΟΠΠΕΠ. Έχει εξειδικευτεί στη Διδακτική των Φιλολογικών Μαθημάτων, τη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Έχει εργαστεί ως γενική συντονίστρια και υπεύθυνη για την παρουσίαση προγράμματος Erasmus+, εργαστηρίων αφήγησης- δημιουργικής γραφής και την υποστήριξη δράσεων διακρατικού προγράμματος, πρότζεκτ το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο καλών πρακτικών για την τριετία 2016- 2018 από την εθνική ομάδα συντονισμού Erasmus+ Επιπλέον, έχει εργαστεί ως Εκπαιδεύτρια μεταναστών, κρατουμένων- πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό σε προγράμματα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. καθώς και ως Φιλόλογος και Εκπαιδεύτρια Ρητορικής στον Όμιλο Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» (Saint Paul). Έχει συνεργαστεί (εξωτερικός συνεργάτης), επίσης, με την Ένωση Μικρασιατών Θήβας (ΕΜΘ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε προγράμματα εμψύχωσης μουσειακών προγραμμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας για παιδιά της Α'βάθμιας εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις της και τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, στη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων καθώς και στην κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων μάθησης για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.
Επικοινωνία
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Πληροφορίες - Εγγραφές:
- Τηλέφωνο: 210-3846930 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
- e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)