Η Διδακτική της Ιστορίας μέσω της Τέχνης, στο Γυμνάσιο & στο Λύκειο
- Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
- Διάρκεια: 50 ώρες
- Ασύγχρονη Εκπαίδευση με συνδυασμό πολυμεσικών εφαρμογών:
- Podcast
- E-book
- On line αξιολόγηση
- Podcast
- Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
- Δίδακτρα: 45€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 35€
- Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Δρ. Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης
Λίγα λόγια για το σεμινάριο
Η Ιστορία αποτελεί έναν τομέα επιστημονικού ενδιαφέροντος με μη άμεσα ή απτά αποτελέσματα και αυτό αποθαρρύνει τους μαθητές για τη μελέτη της, γιατί είναι συντονισμένοι με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της γρήγορης εφαρμογής και των άμεσων αποτελεσμάτων. Επίσης, οι έννοιες που πραγματεύεται είναι πολλές φορές υψηλού επιπέδου αφαίρεσης και παρουσιάζουν δυσκολίες ως προς την κατανόηση τους, ενώ σπάνια δίνονται αφορμές για την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας.
Η Ιστορία της Τέχνης είναι αδερφή επιστήμη της Ιστορίας και αποτελεί ένα χρήσιμο και βοηθητικό εργαλείο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Η αξιοποίησή της και η εξοικείωση των μαθητών με αυτήν, μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη στόχων που αναγράφονται στο διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών και να βοηθήσει στην οπτικοποίηση της Ιστορίας, στο να γίνει ορατή και πιο ελκυστική στα παιδιά, ενώ, παράλληλα, η χρήση εικόνων έργων τέχνης μπορεί να συμβάλλει στην αισθητική τους καλλιέργεια και την ανάπτυξη κριτικού στοχασμού.
Η νέα τάση στην εκπαίδευση είναι η συνθετική, διαθεματική προσέγγιση και η μάθηση μέσα από την πρόκληση συναισθηματικών αντιδράσεων και συνδέσεων.
Ο κατακερματισμένος και αποσπασματικός τρόπος προσέγγισης της γνώσης, ανήκει στο παρελθόν και αντικαθίσταται από τη διασύνδεση των γνωστικών αντικειμένων, τη σφαιρική ανάλυση βασικών θεμάτων, την έμφαση στο συγκείμενο και την πολυπαραγοντική διάσταση της λήψης της γνώσης. Η στείρα και άγονη παράθεση γεγονότων και ημερομηνιών δίνει τη θέση της στην σχεσιακή διάσταση, στον τρόπο που μπορεί να σχετιστεί ο εκπαιδευόμενος με το γνωστικό αντικείμενο, με απώτερο σκοπό να κινητοποιηθεί και να το αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο οντολογικά, ως αυτόνομη ύπαρξη η οποία μπορεί να συντελέσει σε γενικότερη αλλαγή της συνειδησιακής του κατάστασης.
Η τέχνη είναι ο κυριότερος τροφοδότης αυτής της κοσμογονικής και δημιουργικής πρόσληψης γνώσης, της απόκτησης σχέσης μεταξύ εκπαιδευομένου και βιωματικής, ενεργητικής μάθησης, καθώς είναι πλέον επιστημονικά εδραιωμένος ο ολιστικός χαρακτήρας της.
Μέσα από εφαρμοσμένα παραδείγματα δανεισμένα από τα βιβλία Ιστορίας του Γυμνασίου και Λυκείου θα δοθούν προτάσεις για τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά μέθοδοι ενσωμάτωσης της τέχνης ως μιας συμπληρωματικής – εναλλακτικής διδακτικής προσέγγισης επιτυγχάνοντας αφενός την εμβάθυνση πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας και αφετέρου την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών μέσω της γόνιμης και δημιουργικής επαφής τους με την τέχνη.
Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις θα αναλυθεί η θεωρία του Jack Mezirow για τη ‘Μετασχηματίζουσα Μάθηση’ καθώς και η εξέλιξή της από τον Αλέξη Κόκκο με τη μέθοδο "Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία".
Πληροφορίες - Εγγραφές:
- Τηλέφωνο: 211-7506446 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
- e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)