Η Διδακτική των Αρχαίων στο Λύκειο
-
- Διάρκεια: 10 ώρες
- Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
- Ασύγχρονη Εκπαίδευση με συνδυασμό πολυμεσικών εφαρμογών:
- Βιντεοσκοπημένη διάλεξη
- E-book
- On line αξιολόγηση
- Βιντεοσκοπημένη διάλεξη
- Δίδακτρα: 50€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 40€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
- Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Επιμορφώτρια: Παπαναστασίου Αικατερίνη, Φιλόλογος, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Περιγραφή Σεμιναρίου
Γίνεται αναφορά στην ταυτότητα του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών από μετάφραση και πρωτότυπο (προσδιοριστικό πλαίσιο και προβληματική). Παράλληλα, προσφέρεται ενημέρωση αναφορικά με τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις (αναπλαισίωση της διδακτικής μεθοδολογίας των α.ε. και κριτική θεώρηση του Α.Π.) στο συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο, ενώ στόχος είναι να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τις διάφορες θεωρίες μάθησης (Brain-based learning, Πολλαπλή Νοημοσύνη) και τα εργαλεία τους (στρατηγικές/πρακτικές) μέσα από διδακτικά παραδείγματα και εφαρμογές στο μάθημα των α.ε., γεγονός που αναμένεται να τους προσφέρει διδακτική ευελιξία και να τους κινητοποιήσει, ώστε να αξιοποιήσουν διδακτικά τις δύο θεωρίες (προαπαιτούμενα της ΔΔ). Επιπλέον, μέσα από παραδείγματα που αξιοποιούν τον επαγωγικό τρόπο διδασκαλίας γραμματικο- συντακτικών φαινομένων της α.ε., το μοντέλο ανακάλυψης και κονστρουκτιβιστικές προσεγγίσεις οι εκπαιδευόμενοι μυούνται σε βιωματικές διδακτικές προσεγγίσεις ενεργητικής μάθησης και αλληλεπίδρασης, στην κατασκευή διαδραστικού υλικόυ (τρισδιάστατα μοντέλα) κ.ά.
Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργατική μάθηση με την αξιοποίηση της τεχνικής Jigsaw μέσα από παραδείγματα- εφαρμογές, την τεχνική του De Bono κ.ά. που αποσκοπούν στη συνειδητοποίηση από πλευράς τους της σημασίας που έχει η συνεργασία στην ανάπτυξη των μαθητών. Θίγεται, επίσης, το ζήτημα των εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης (π.χ. Ανατροφοδότηση με ρουμπρίκες κ.λπ.), ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευόμενοι ως προς τις διάφορες εναλλακτικές μορφές και τα κριτήρια αξιολόγησης των μαθητών και προσφέρονται τα βήματα σχεδιασμού και οργάνωσης της διδασκαλίας (π.χ. προαξιολόγηση των μαθητών/ χαρακτηριστικά τάξης, διαμόρφωση των στόχων του μαθήματος με βάση τα επίπεδα μάθησης (Χρήση ταξινομίας του Bloom)/τους διαφόρους τομείς, στρατηγικές/πρακτικές, διαμορφωτική και τελική αξιολόγηση), ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξουν σχέδια μαθημάτων στο διδακτικό αντικείμενο των α.ε., διαμορφώνοντας ένα νέο επιστημολογικό πλαίσιο δημιουργικής και αποτελεσματικής διδασκαλίας και μάθησης για αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς που έχουν πλήρη συνείδηση των διδακτικών τους επιλογών.
Στόχος είναι η παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων σε μεθοδολογικά ζητήματα και σε ζητήματα διδασκαλίας και κατ’ επέκταση η υιοθέτηση μιας ευέλικτης στρατηγικής/κουλτούρας στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών μέσα από την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις λεγόμενες «καλές πρακτικές» και τεχνικές που ενθαρρύνουν την ανάληψη ευθύνης και την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων αυτόνομης μάθησης από τους μαθητές.
Περιεχόμενα:
- Οδηγίες για τη διδασκαλία των α.ε. σε Γυμνάσιο και Λύκειο
- Ζητήματα διδασκαλίας και Οργάνωση διδασκαλίας
- Η σημασία της αφόρμησης και τα είδη της (Διδακτικές εφαρμογές)
- Brain-based learning (Διδακτικές εφαρμογές)
- Πολλαπλή νοημοσύνη (Διδακτικές εφαρμογές)
- Διδακτική μεθοδολογία για τα α.ε. από πρωτότυπο
- Διδακτική μεθοδολογία για το έπος και την τραγωδία
- Βασικές αρχές διδακτικής αδίδακτου κειμένου
- Τρόπος σύνθεσης Θεματογραφίας & εντοπισμός θεμάτων της αττικής διαλέκτου για επεξεργασία στη σχολική τάξη
- Διδασκαλία γραμματικο-συντακτικού φαινομένου με επαγωγικό/ παραγωγικό τρόπο (Διδακτικές εφαρμογές)
- Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης (Ανατροφοδότηση με ρουμπρίκες κ.ά.)
- Διόρθωση του μαθήματος των α.ε. και κριτήρια διόρθωσης
- Τυπολόγιο ερωτήσεων της Τράπεζας Θεμάτων (ανάλυση)
- Διαθεματικότητα και διεπιστημονικότητα στο μάθημα των α.ε.
- Ενεργητικές πρακτικές διδασκαλίας- παραδείγματα και εφαρμογές
- Αρχαία και ΤΠΕ
- Βήματα για την ανάπτυξη σχεδίου διδασκαλίας
Σε ποιους απευθύνεται:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους, γενικής και ειδικής αγωγής και σε φοιτητές/τριες φιλοσοφικών σχολών, που θέλουν να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση στα ζητήματα των αλλαγών που προωθούνται στη διδασκαλία και την αξιολόγηση του μαθήματος των α.ε., εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Παπαναστασίου Αικατερίνη
Φιλόλογος, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Η Αικατερίνη Παπαναστασίου είναι Φιλόλογος και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων της μη Τυπικής Μάθησης από τον ΕΟΠΠΕΠ. Έχει εξειδικευτεί στη Διδακτική των Φιλολογικών Μαθημάτων, τη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Έχει εργαστεί ως γενική συντονίστρια και υπεύθυνη για την παρουσίαση προγράμματος Erasmus+, εργαστηρίων αφήγησης- δημιουργικής γραφής και την υποστήριξη δράσεων διακρατικού προγράμματος, πρότζεκτ το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο καλών πρακτικών για την τριετία 2016- 2018 από την εθνική ομάδα συντονισμού Erasmus+ Επιπλέον, έχει εργαστεί ως Εκπαιδεύτρια μεταναστών, κρατουμένων- πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό σε προγράμματα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. καθώς και ως Φιλόλογος και Εκπαιδεύτρια Ρητορικής στον Όμιλο Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» (Saint Paul). Έχει συνεργαστεί (εξωτερικός συνεργάτης), επίσης, με την Ένωση Μικρασιατών Θήβας (ΕΜΘ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε προγράμματα εμψύχωσης μουσειακών προγραμμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας για παιδιά της Α'βάθμιας εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις της και τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, στη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων καθώς και στην κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων μάθησης για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.
Επικοινωνία
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Πληροφορίες - Εγγραφές:
- Τηλέφωνο: 211-75 06 446 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00)
- e-mail: ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)