Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech

Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2020
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

STEAM

Εκπαίδευση και Σχεδιασμός Διδακτικών σεναρίων

για όλες τις Βαθμίδες Εκπαίδευσης

STEMEDUTo ακρωνύμιο STEAM (Science, Technology, Engineering, Mathematic – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη, Μαθηματικά) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την έννοια της ολιστικής προσέγγισης της μάθησης μέσα από τα γνωστικά αντικείμενα, της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, και των Μαθηματικών.  

Το STEΑM πλαισιώνει τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό ενός παιδιού μαθαίνει, καθώς εξερευνά τον κόσμο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης! 

Κατανοούμε όλοι μας ότι σπάνια σε μια εργασία η αντιμετώπιση ενός προβλήματος απαιτεί μόνο ένα σύνολο γνώσεων, π.χ. μόνο  μαθηματικά ή μόνο φυσική ή χημεία. Για παράδειγμα φανταστείτε έναν αρχιτέκτονα,  για να σχεδιάσει πολύπλοκα και ασφαλή κτίρια χρησιμοποιεί ταυτόχρονα πολλές επιστήμες: τεχνολογία, μηχανική, τέχνη και μαθηματικά!  

Συνεπώς το βασικό κύτταρο του STEAM είναι η ολοκλήρωση. Αντί της διδασκαλίας σε ανεξάρτητα γνωστικά αντικείμενα και σύμφωνα με τον τρόπο που εργαζόμαστε ώστε να λύσουμε ένα πρόβλημα στην καθημερινότητά μας, η προσέγγιση της μάθησης αντιμετωπίζεται ολιστικά μέσω ολοκλήρωσης, ως διεπιστημονική (interdisciplinary) ή ακόμη πιο στοχευμένα σε πολύπλοκα προβλήματα,  ως εγκάρσια διε-επιστημονική (transdisciplinarity), και αυτό είναι STEAM.

Μέσω της εκπαιδευτικής προσέγγισης  STEΑM οι μαθητές εφαρμόζουν τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, την τέχνη και τα μαθηματικά γύρω από την εξεύρεση λύσης:

  • σε ένα πραγματικό πρόβλημα ή στην κατανόηση ενός φαινομένου,
  • στην κατανόηση ενός φαινομένου είτε επιστημονικού είτε κοινωνικού και
  • στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στον ανταγωνισμό της νέας οικονομίας κ.ά.  

Με απλά λόγια, το STEAM εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή. Πολλά διδακτικά σενάρια STEAM αφορούν τη δημιουργία μοντέλων κάτω από πραγματικές συνθήκες ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τη σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται καθημερινά στο σχολείο με τις πραγματικές έννοιες.

Με το STEΑM οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες και την κατάλληλη μεταγνώση στον πραγματικό κόσμο. 

Οι θέσεις εργασίας στον πραγματικό κόσμο είναι διεπιστημονικές (interdisciplinary) ή δια-επιστημονικές (transdisciplinarity). Για το λόγο αυτό οι μαθητές θα πρέπει συνεργάζονται, να ερευνούν και να αναπτύσσουν δεξιότητες και γνώσεις.

Το STEΑM περιβάλλει τα τέσσερα στοιχεία εκείνα που αναγνωρίζονται ως βασικά στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα: Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Συνεργασία, και Επικοινωνία. Η εκπαίδευση κατά προσέγγιση STEΑM είναι πλέον ανάγκη σε κάθε χώρα, καθώς περισσότερα από 30 επαγγέλματα θα απαιτήσουν γνώση STEΑM στο εγγύς μέλλον!

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν την εκπαιδευτική προσέγγιση STEM και τις μεθόδους εφαρμογής μέσα στην τάξη. Η παρακολούθηση του προγράμματος δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία σε παρόμοια ψηφιακά εργαλεία, παρά μόνο βασικές δεξιότητες στη χρήση υπολογιστών.


ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ                    ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

                                                 icono2


Για περισσότερες πληροφορίες & συμμετοχή στις ενημερωτικές συναντήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, καθημερινά 11:00-19:00:

  • Για το τμήμα της Αθήνας στο 210.38.46.930 &  
  • Για το τμήμα της Κρήτης στο 2810.24.26.32 &  

logo20150715

Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης

  • Εγκαταστάσεις Αττικής: Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία,  Τ.Κ. 14231  (Η Γραμματεία λειτουργεί καθημερινά 11:00-19:00)
  • Εγκαταστάσεις Κρήτης: Εθν. Αντιστάσεως 71 Ηράκλειο, Τ.Κ. 71306  (Η Γραμματεία λειτουργεί καθημερινά 10:00-18:00)
  • www.anoikto.edu.gr
0
0
0
s2smodern

Ωρες λειτουργιας

Δευτέρα 09:00 - 20:00
Τρίτη 09:00 - 20:00
Τετάρτη 09:00 - 20:00
Πέμπτη 09:00 - 20:00
Παρασκευή 09:00 - 20:00
Σάββατο 10:00 - 14:00
Κυριακή 10:00 - 14:00

Εκτός Ωραρίου λειτουργίας

Copyright © 2020 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech