Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2019
FaceBook
ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Γνωριμία με την Ιστορία Τέχνης:

Από τον Μεσαίωνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα


Γνωριμία με την Ιστορία Τέχνης

Από τον Μεσαίωνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φιλότεχνους με ποικίλες γνωστικές αφετηρίες, δίχως απαραίτητη εξειδίκευση στο αντικείμενο της ιστορίας της τέχνης, με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον και τη διάθεση να ταξιδέψουν μέσα από το χρώμα, τις εικόνες και τις ιστορίες της τέχνης.

Ζητούμενο αποτελεί η επισκόπηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με τα καλλιτεχνικά ρεύματα που κυριάρχησαν σε ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της τέχνης, από το τέλος του Μεσαίωνα έως τις αρχές του εικοστού αιώνα. Η χρονική τοποθέτηση και αναγνώριση έργων τέχνης από τους χώρους της γλυπτικής, ζωγραφικής αρχιτεκτονικής με βάση τα τεχνοτροπικά τους χαρακτηριστικά, την αισθητική τους, όπως και η ένταξή τους στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους βρίσκεται, ανάμεσα σε άλλα, στις επιδιώξεις του προγράμματος.

Ας ταξιδέψουμε στο χρόνο και την τέχνη, ας γνωριστούμε μαζί της. Ο Βαν Γκογκ είχε πει ‘πόσο πλούσια είναι η τέχνη, φτάνει μόνο κανείς να θυμηθεί όλα όσα έχει δει και δεν θα είναι ποτέ κενός από σκέψεις. Δεν θα είναι ποτέ πραγματικά μόνος’.

Μέσα από δέκα δίωρες συναντήσεις, θα περιηγηθούμε εποχές, περιοχές, κινήματα, θα βρεθούμε με καλλιτέχνες και έργα τέχνης, κυρίως θα συναντήσουμε εμάς τους ίδιους, καθώς ή τέχνη έχει τη μαγική ιδιότητα να μας φέρνει νέα από εμάς.


Θεματικοί Άξονες του Προγράμματος

1η Συνάντηση Τετάρτη 17/10/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Μεσαίωνας σε Ανατολή και Δύση

Σύντομη επισκόπηση της τέχνης της Μεσαιωνικής Δύσης: ρωμανική και γοτθική τέχνη. Διεθνής γοτθικός ρυθμός. Πρωτοαναγέννηση: κυριότερα έργα, ρυθμοί, καλλιτέχνες – η προσφορά του Giotto. Μικρή αναφορά στην τέχνη του Βυζαντίου, στιλιστική αναφορά, πνευματικό και ιστορικό υπόβαθρο, ο χρυσός κάμπος και πως εμπνέεται η δύση, καλλιτεχνικά δάνεια κλπ.

 

2η Συνάντηση Τετάρτη 24/10/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Πρώιμη Αναγέννηση

Η τέχνη της Πρώιμης Αναγέννησης: Έργα, χαρακτηριστικά, δημιουργοί, καλές/ελεύθερες τέχνες και δουλικές/τεχνουργία, καλλιτέχνες vs τεχνιτών/μαστόρων, η Φλωρεντία ως λίκνοτης Πρώιμης Αναγέννησης, το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο για την εμφάνιση του φαινομένου της Αναγέννησης.

 

3η Συνάντηση Τετάρτη 31/10/18 (19:30-22:00) 

Θέμα: Θέμα: Βόρεια και Ώριμη Αναγέννηση

 Ώριμη Αναγέννηση

Η Αναγέννηση του Βορρά: Έργα, χαρακτηριστικά, δημιουργοί, το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο. Η τέχνη της Ώριμης Αναγέννησης: Έργα, χαρακτηριστικά, δημιουργοί, η Ρώμη ως κοιτίδα της δεύτερης φάσης της Αναγέννησης.


4η Συνάντηση Τετάρτη 07/11/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Μανιερισμός και Μπαρόκ

Εγκαταλείποντας την έννοια του κλασικού κάλλους, αγκαλιάζοντας το αντισυμβατικό. Η Μεταρρύθμιση, η Αντιμεταρρύθμιση, η νέα εικονογραφία και η τέχνη ως θρησκευτική προπαγάνδα. Σημαντικά έργα και καλλιτέχνες. Επιστροφή στο δραματικό.

 

5η Συνάντηση Τετάρτη 14/11/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Ροκοκό και Νεοκλασικισμός

Η αβάσταστη ελαφρότητα του Ροκοκό. Το «κλασικό», θέματα, έργα και δημιουργοί. (Εμβόλιμα και πολύ σύντομα θα αναφερθούμε και σε κύρια έργα της Ελλάδας - γλυπτική από το Α΄ Νεκροταφείο, αρχιτεκτονική και ζωγραφική από μεγάλες πόλεις της χώρας μας).

 

6η Συνάντηση Τετάρτη 21/11/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Ρομαντισμός- Ρεαλισμός

Η τέχνη της φαντασίας και της πραγματικότητας, θεμελιώδη κινήματα με αντιθετικά ζητούμενα. Έργα, χαρακτηριστικά, δημιουργοί, το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο.

 

7η Συνάντηση Τετάρτη 28/11/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Ιμπρεσιονισμός και ζωγραφική στο ύπαιθρο

Η μεγάλη επανάσταση στην τέχνη και την τεχνολογία. Ζωγραφική έξω στο φως, ζωγραφική με κίνηση που προκαλεί.. εντυπώσεις.

 

8η Συνάντηση   Τετάρτη 05/12/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Μεταϊμπρεσσιονισμός, Αρ νουβο, Arts and Crafts

Η τέχνη μετά τον Ιμπρεσιονισμό, κινήματα του fin de siècle, Παρακμιακοί, Αισθητισμός, Προραφαηλίτες, τα φυτικά μοτίβα της Αρ Νουβό και οι γραμμές της Αρ Ντεκό.

 

9η Συνάντηση   Τετάρτη 12/12/18 (19:30-22:00)

Θέμα: Από τον Εξπρεσιονισμό στον Κυβισμό

Χαρακτηριστικά κινήματα των αρχών του 20ού αιώνα: Φωβισμός, Φουτουρισμός, η Γέφυρα και ο Γαλάζιος Καβαλάρης, ο Κυβισμός.

 

10η Συνάντηση  Τετάρτη 19/12/18 (19:30-22:30) 

Θέμα: Μετά τον κυβισμό

Η τέχνη μετά τον κυβισμό. Ρωσική Πρωτοπορία, κονστρουκτιβισμός, Dada, Σουρεαλισμός. Τα πολλά πρόσωπα της Αφαίρεσης. Ματιές στην τέχνη από τον 20ό αιώνα μέχρι τις μέρες μας.


  Eπιμορφώτρια - Υπεύθυνη Προγράμματος: Δρ. Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης 


 

Οι Παροχές του Προγράμματος με μια ματιά

  1. Βεβαίωση (30 ώρες)
  2. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα Σεμινάρια του ΑΙΕ
  3. Σημειώσεις

Διαδικασία Εγγραφής και Δίδακτρα

Δίδακτρα: 220€ (καταβάλλονται σε 4 ισόποσες δόσεις των 55€ ή εφάπαξ με την εγγραφή και με έκπτωση 50€, τελικό ποσό 170€). Άνεργοι: 170€ (απαραίτητη η βεβαίωση ανεργίας), φοιτητές 170€, πολύτεκνοι 170€, ΑμΕΑ 170€, συνταξιούχοι: 100€


Δικαιολογητικά

  • Αίτηση εγγραφής και απλή φωτοτυπία ταυτότητας

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ                    ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ                 

                                        


Ζητήστε τον αναλυτικό οδηγό επιμόρφωσης του ΑΙΕ στο

Περισσότερες πληροφορίες: 210-3846930 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00)

www.anoikto.edu.gr

0
0
0
s2smodern

Copyright © 2017 www.anoikto.edu.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Created by Georgakakos George.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech