Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης   Click to listen highlighted text! Καλώς Ήρθατε στο Ανοικτό ίδρυμα Εκπαίδευσης Powered By GSpeech

Σεμιναριακός Κύκλος:

Eθισμός στο Διαδίκτυο: Σύγχρονες Μελέτες και Μέθοδοι Αντιμετώπισης για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες


Ημερομηνίες Συναντήσεων:

Τρίτη 18/02/20 (19:00-22:00) - Τρίτη 03/03/20 (19:00-22:00) - Τρίτη 17/03/20 (19:00-22:00) - Τρίτη 31/03/20 (19:00-22:00)

Εκπαιδευτικές Τεχνικές:  Διαλέξεις και Εργαστηριακές ασκήσεις

Σύνολο Ωρών: 16


 Γενική Περιγραφή

Το διαδίκτυο σήμερα είναι κάτι παραπάνω από μια παγκόσμια βιβλιοθήκη πληροφοριών και υπηρεσιών. Αποτελεί μια προέκταση της πραγματικότητας, έναν ιδιαίτερο τρόπο βίωσης της κοινωνικής μας ύπαρξης, έναν ολόκληρο κόσμο ανθρώπινων σχέσεων τον οποίο κατασκευάζουμε συνεργατικά και καθημερινά, ζώντας και αλληλεπιδρώντας μέσα σε αυτόν.

Αν και αμφιλεγόμενη, η έννοια του εθισμού στο διαδίκτυο είναι πλέον διάχυτη όχι μόνο στις επιστημονικές αντιπαραθέσεις αλλά και στον δημόσιο διάλογο, καθώς και στις καθημερινές πρακτικές, στο βίωμα της ψηφιακής κοινωνίας. Ο διαδικτυακός εθισμός περιγράφεται εναλλακτικά ως «Παθολογική χρήση του διαδικτύου», «Προβληματική χρήση του διαδικτύου», «Υπερβολική χρήση του διαδικτύου», ή «Καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου». Σε γενικές γραμμές, αναφέρεται στον εκνευρισμό ή στη δυσθυμική συμπεριφορά που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή της χρήσης του διαδικτύου. Απαιτείται λοιπόν η αποσαφήνιση της έννοιας, όπως επίσης και η κριτική ανάλυση των διάφορων μορφών της ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του χρήστη.

Σ’ αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων παρουσιάζεται η έκταση του φαινομένου του διαδικτυακού εθισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα διαφορετικά αίτια που το δημιουργούν, το αναπαράγουν και το ενισχύουν, καθώς επίσης τα ιδιαίτερα κοινωνικά, ψυχολογικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του. Αναλύονται επίσης οι πολλαπλές συνέπειές του στο οικογενειακό και σχολικό ή επαγγελματικό περιβάλλον, στην ψυχική υγεία των ατόμων και των οικογενειών, στη συμπεριφορά και στην οργάνωση της καθημερινότητας των παιδιών και των γονέων.

Ιδιαίτερη έμφαση προσδίδεται στην πρόληψη του φαινομένου εντός της οικογένειας και του σχολείου, στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων προγραμμάτων πρόληψης και στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και αναχαίτιση του φαινομένου. Όσον αφορά στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, θα αναλυθούν και θα συζητηθούν κλινικές περιπτώσεις εθισμού στο διαδίκτυο, αλλά και πλαίσια συμβουλευτικής καθοδήγησης γονέων, ψυχολόγων και εκπαιδευτικών. Οι διάφορες συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις αναλύονται σε πρακτικό επίπεδο, όπως και τα βήματα αποτελεσματικής διαχείρισης των περιπτώσεων που θα συζητηθούν.


Δομή σεμιναρίου

1ο Μάθημα Τρίτη 18/02/20 (19:00-22:00)

2ο Μάθημα Τρίτη 03/03/20 (19:00-22:00)

3ο Μάθημα Τρίτη 17/03/20 (19:00-22:00)

4ο Μάθημα Τρίτη 31/03/20 (19:00-22:00)


  Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος:

Τα Σεμινάρια υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΑΙΕ:

Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14231

Ώρες Διεξαγωγής: 19:00-22:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου

Σεμιναρίου: 

18:20-18:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 19:00
Διάλειμμα - Καφές: 20:30-21:00
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 22:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: Τρίτη 31/03/20
Επιμορφωτής:

Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης

Ο Χαράλαμπος Τσέκερης σπούδασε Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Brunel University του Λονδίνου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του πάνω στην αναστοχαστική θεωρία και μεθοδολογία. Έχει συνεργαστεί ως Associate Lecturer με Τμήματα Ψυχολογίας Βρετανικών Πανεπιστημίων (Anglia Ruskin University, University of Gloucestershire, University of Wales, Coventry University κ.ά.) και έχει διδάξει Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Επικοινωνία, Διαχείριση Συγκρούσεων και Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο ΕΜΠ, στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), στη Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ΕΛ.ΑΣ.

Έχει εργασθεί σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και συμμετέχει ενεργά σε συντακτικές επιτροπές διεθνών επιστημονικών περιοδικών, καθώς και σε διεθνείς επιστημονικές Εταιρίες και Συλλόγους. Το συγγραφικό του έργο (πάνω από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις, h-index=6) είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ πρόσφατα επιμελήθηκε το βιβλίο The Social Dynamics of Web 2.0 (Routledge 2014). Είναι Editor-in-Chief του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού European Journal of Social Behaviour, Mέλος της Ομάδας 'Greek Politics' της Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών (Political Studies Association) του Ηνωμένου Βασιλείου και Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επίσημου επιστημονικού περιοδικού της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Academy of Social Sciences), Contemporary Social Science.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Ατομικές και Συλλογικές Ταυτότητες στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία, Θεωρία και Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας, Ιστορία, Επιστημολογία και Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών, Χάος και Πολυπλοκότητα, Ψυχοκοινωνικά Δίκτυα και Κοινωνική Δυναμική, Διαχείριση Συγκρούσεων και Κοινωνική Συμπεριφορά, Διαδίκτυο και Δυνητικές Κοινότητες.

Δίδακτρα

Σεμιναριακού Κύκλου:

60€
Άνεργοι: 50€ (απαραίτητη η βεβαίωση ανεργίας),

Φοιτητές 50€, Πολύτεκνοι 100€, ΑμεΑ 100€,

Κάτοχοι ετήσιας κάρτας σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν

Επιμορφούμενοι & απόφοιτοι ετησίων προγραμμάτων του ΑΙΕ: 40€

 Παρέχονται:

Σημειώσεις - Βιβλιογραφία

Βεβαίωση Σεμιναρίου

Πιστωτικές Μονάδες:

5

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες του ΑΙΕ;


Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες - Εγγραφές:


0
0
0
s2smodern
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech